Бивш шеф от ВВС поема борда за разследването на транспортни инциденти

Бивш шеф от ВВС поема борда за разследването на транспортни инциденти

Христо Христов е назначен за председател на Националния борд за разследване на произшествията във въздушния, водния и железопътния транспорт. Това е станало със заповед на премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

Националният борд за разследване на произшествията във въздушния, водния и железопътния транспорт беше създаден с решение на правителството от 22 януари 2020 година. Това стана след завеждането на наказателна процедура срещу страната ни от страна на ЕК, заради липсата на независим орган за разследване на инциденти в жп, авио и водния транспорт.

Националният борд за транспортни инциденти се ръководи от Управителният съвет от трима членове - председател и двама заместник-председатели.

Председателят на борда Христо Христов е заемал различни ръководни длъжности в Главния щаб на ВВС от 1975г. до 2003 г. Той е бил още директор на дирекция "Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

За заместник-председатели са назначени Бойчо Скробански и Георги Денев, които също са работили с МТИТС.

В периода 1998 - 2006 г. Бойчо Скробански е бил завеждащ служба "Безопасност" в БДЖ и НКЖИ.

Георги Денев в периода 2001 - 2009 г. е заемал длъжността началник направление "ВМС" в отдел "Въздушен и морски суверенитет" в Генералния щаб на Българската армия.

Националният борд за разследване на произшествията във въздушния, водния и железопътния транспорт е независим специализиран държавен орган към Министерския съвет.

Председателят на борда е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Споделяне

Още от Бизнес