Бивш военен министър: Никой не е докладвал за отравянето на Гебрев

Бивш военен министър: Никой не е докладвал за отравянето на Гебрев

Никоя служба не е докладвала за опита за отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Това заяви в сряда пред "България Он Ер" бившият военен министър Николай Ненчев.

Според него за случая не е знаел и тогавашният президент Росен Плевнелиев.

Сегашният държавен глава Румен Радев също твърди, че не е бил информиран.

"Научих за отравянето от други източници. Нито една служба не ме информира. Коментираме опит за убийство на български гражданин. Очевидно службите са имали инструкции да скрият тази информация. Какво означава, че сега ще разберем, след като службите още тогава имаха цялата информация. Тревожи ме друго – президентът Плевнелиев също не беше информиран. Гражданското общество трябва да реагира на този етап. Информацията е била твърде чувствителна, нашите служби не са искали да засегнат чужди служби и чужда интервенция", заяви Ненчев.

Че службите са се опитали да прикрият случая, по-рано заяви и друг бивш министър на отбраната – Бойко Ноев.

Българските власти заговориха за отравянето, чак когато разследващият сайт Belingcat намери сходство между неговото отравяне и това на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Според Belingcat един от участниците в акцията срещу Скрипал – агентът на ГРУ Денис Сергеев под фалшивата самоличност на Сергей Федотов, е бил у нас точно, когато е отровен Гебрев. 

Ненчев твърди дори, че случаят Гебрев е бил използван, за да бъде предупреждаван самият той.

"Интервенцията с Гебрев е извършена отвън. Обезпокоен съм от всичко, което се случва в държавата. Бе ми казано: Видя ли какво се случи с Гебрев? Внимавай! Това ми бе казано от висшите рангове на политиката", заяви Ненчев.

В момента прокуратурата и МВР разследват опит за убийство на бизнесмена. Миналата седмица стана ясно, че у нас са пристигнали представители на британските служби, за да помагат. България чака отговор от Великобритания дали Гебрев е бил отровен с веществото "Новичок".

Самият той твърди, че е имал същите симптоми като Скрипал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?