Бивш зам.-министър обяви, че е жертва на нападение заради критики към Ангелкова

Тя заплаши да съди Бранимир Ботев, който обаче получи подкрепа от Валери Симеонов

Бранимир Ботев, сн. БГНЕС

Конфликтите в държавното управление на туризма ескалираха в петък, след като бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм в правителството на Орешарски Бранимир Ботев съобщи, че трима маскирани мъже са опитали да нахлуят вчера вечерта в къщата му и свърза нападението с негово силно критично към министърката на туризма Николина Ангелкова интервю. Тя от своя страна се закани да го съди за клевета и за пореден път се опита да представи състоянието на сектора под нейно ръководство като цветущо. 

В сюжета се намеси "Националният фронт за спасение на България" /НФСБ/ на вицепремиера Валери Симеонов, който от месеци е в, меко казано, обтегнати отношения с Ангелкова. От НФСБ посочиха, че подозренията на Бранимир Ботев за мотивите на нападението "в значителна част са обосновани". 
 
Всичко това се развива на фона на неспиращия конфликт между Валери Симеонов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, които са в непрекъсната разправия около "войната" на вицепремиера с шума по морето. 
 
Сидеров обвини Симеонов, че е човек на "едни братя" от Свети Влас и разпъва чадър над бизнеса им, като тормози заведения на конкурентите им. В петък компанията "Диневи груп", която управлява бизнеса на братята Йордан и Динко Диневи обяви, че ще съди лидера на "Атака" заради разпространени от него неверни твърдения. 
 
Атака след интервю 
 
Бившият зам.-министър в правителството на Пламен Орешарски Бранимир Ботев съобщи в ефира на бТВ, че трима маскирани мъже са опитали да нахлуят вчера вечерта в къщата му, която се намирала в непосредствена близост до двореца Евксиноград. 
 
Инцидентът е станал малко след 22 ч., като единият от маскираните вече бил прескочил оградата, когато един от синовете на Ботев го видял, развикал се и заради суматохата и фаровете на преминаваща по улицата кола цялата групичка побегнала.
 
Според бившия зам.-министър не става дума за опит за кражба, а за демонстративно сплашване. “В 10 вечерта маскирани обирджии – явно много трябва да държат на качеството на съня си”, каза той, коментирайки случая.
 
Ботев твърди, че причината за случилото се е “безкрайно остро интервю”, което дал преди дни за телевизия "България он еър". Основният акцент в него, пак според Ботев, е “начинът, по който се управлява туризмът от Ангелкова и хората около нея”. Той смята, че министърката дава тази индустрия “в ръцете на мутри”.
 
Ботев обясни, че след медийните си коментари е получил и “определени съвети”.
 
“Психически няма как това да се преодолее. Травмата е жестока, аз съм обикновен човек като всички българи. Нямам охрана от НСО и никога не съм имал”, подчерта Бранимир Ботев.
 
Ангелкова ще го съди за клевета
 
След това в позиция до Нова телевизия министър Николина Ангелкова заяви, че ще заведе дело за клевета срещу бившия заместник-министър. Тя отрече всички обвинения и обяви, че подобни внушения могат да се отразят на имиджа на страната.
 
По-късно тя даде и пресконференция в Бургас, на която каза, че през последните години е направено и е постигнато изключително много в сектора туризъм, а всички тези действия и нападки няма да доведат до нищо положително за имиджа на България като туристическа дестинация.
 
Разбирам, че някои хора търсят медийни изяви, но не смятам, че това е начинът, особено от човек, който е работил за българския туризъм, добави Ангелкова. Първоначално тя сметнала изказването на Бранимир Ботев за шега.
 
Ако има данни за каквото и да е, следва отговорните институции да бъдат сигнализирани. Оттам нататък всичко останало уронва престижа ми и този на институциите и затова завеждам дела, каза Ангелкова, цитирана от БТА. 
 
Зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев бе назначен от правителството на Пламен Орешарски, но оцеля както в служебния кабинет на Георги Близнашки, така и в следващия на Бойко Борисов. През 2015 година обаче той бе освободен от поста.  
 
Оставката на Ботев бе поискана от редица туристически организации през ноември 2014 г. дни след преназначаването му с мотива, че е лобист на бизнес интереси и не се съобразявал с мнението на бранша. След това министърът на туризма Николина Ангелкова също заяви, че чака оставката му, но Ботев излезе в продължителен болничен.
 
Спорът между Сидеров и Симеонов бил притеснителен 
 
Относно спора за шума между вицепремиера Валери Симеонов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, Ангелкова каза, че всяко такова нещо е притеснително.
 
Аз няма какво да коментирам, това са разговори и твърдения между тях. Но всяка една такава информация, изобщо всичко което се случва в разгара на летния сезон по този повод, малко или много оказва своето влияние, посочи Ангелкова. 
 
На журналистически въпрос как ще коментира думите на Волен Сидеров, че заведенията се проверяват избирателно, Ангелкова каза, че ако това е така, е доста притеснително. 
 
Министърът на туризма информира, че към момента всички плажове на територията на страната ни са проверени. Повечето от тях са проверявани по два или три пъти. Имало е случай на плаж, на който са били извършени 10 проверки за сезон. Проверяваме и по сигнали, добави Ангелкова.
 
Очакванията на министерството на туризма са ръстът да се запази като миналата година, което ще покаже, че България е устойчива дестинация на фона на дъждовното време и Световното първенство по футбол, което също е оказало своето влияние по отношение на потенциалните летовници в нашата страна. 
 
НФСБ: Бранимир Ботев има основателни подозрения
 
По-късно в петък се намеси и партията на вицепремиер Валери Симеонов. 
 
"Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ изразява възмущението си от атаката на маскирани лица срещу къщата и семейството на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор "туризъм" Бранимир Ботев и смята, че неговите подозрения за мотивите на нападението са в значителна част обосновани", съобщиха от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов.
 
"НФСБ през годините е припознавало г-н Ботев като виден експерт по въпросите на туризма и е изразявало неведнъж одобрение към работата му като заместник-министър в три правителства (в т.ч. и на ГЕРБ)", се посочва в прессъобщението. 
 
През последната повече от година той е и член на Съвета по туризма към политическия кабинет на вицепремиера Симеонов, където се е отличил с критичен поглед към работата на институциите и конструктивен подход в дискусиите.
 
"Несъмнено, г-н Ботев е от малкото експерти, които си позволяват да критикуват конструктивно и публично определени държавни политики в сфера туризъм. Неведнъж той е изразявал съмнения, че забавянето на въвеждането на системата ЕСТИ води до над 5 милиарда загуба за републиканския бюджет, че процедурите за концесиониране на плажовете са непрозрачни, неефективни и водят до окупирането им от дружества, свързани с криминалния свят, че законодателната дейност на държавата в областта на туризма води до прекомерна регулация и излишна концентрация на власт, и т.н.", пише още в прессъобщението. 
 
Последно Бранимир Ботев изрази тези свои критики в ефира на една от телевизиите по-малко от 48 часа преди нападението, се посочва в прессъобщението.
 
„Макар НФСБ да не споделя всички позиции на г-н Ботев, ние ценим неговия глас като ценен и нужен граждански и експертен коректив. Всеки опит да се заглуши този глас с цел осигуряване на комфорт на криминални групировки е атака не само срещу семейството на един българин и бивш държавен служител, но и показна наказателна акция срещу правовия ред в България и срещу професионалистите извън ансамбъла на клакьорите. 
 
Защото, "когато гласът на критиците и опозиционерите бъде отнет, държавата рано или късно се превръща в източник на репресия и терор за гражданите", се изтъква в прессъобщението.
 
По тази причина Националният фронт за спасение на България призовава компетентните органи да разследват както извършителите, така и евентуални политически и икономически мотиви за атаката срещу Бранимир Ботев“, завършва позицията на партията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?