Бившата кметица на "Младост" е сигурна, че ще я осъдят и на втора инстанция

Бившата кметица на "Младост" е сигурна, че ще я осъдят и на втора инстанция

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която бе осъдена 20 години за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, е сигурна, че присъдата ѝ ще бъде потвърдена и на втора инстанция. Тя се появи за първи път пред медиите след произнасянето на присъдата, когато бе задържана под стража. Иванчева бе привикана като свидетел по дело за катастрофа в Софийския районен съд.

"Втора инстанция, за съжаление, знаете, че е Ушев (председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев б.р.), 14 съдии, които бяха против нас още в досъдебното производство, които направиха гавра с нас и нашите права, така че на втора инстанция, за съжаление, ще бъдем почти сигурно осъдени", заяви Иванчева.

Апелативният спецсъд на няколко пъти отказа да я пусне от ареста, а след проверка на Върховния касационен съд се оказа, че не са спазени процедурите за движението на делото между инстанциите. Тогава бе установено, че Ушев лично е говорил със съдията Иво Хинов и е поискал делото бързо да се изпрати за произнасяне в неговия съд.

При проверката на върховните съдии прокуратурата сътвори скандал, след като предложи на Ушев да не дава делото, докато няма окончателно произнасяне за задържането на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Материалите все пак бяха дадени, но съдиите от апелативния съд се оплакаха от шефа на ВКС Лозан Панов пред Висшия съдебен съвет заради проверката. ВСС поиска от съдебния инспекторат да провери шефа на ВКС. Тази проверка завърши със заключение, че Панов не е извършил нарушения и не е накърнил независимостта на съдиите.

20-годишната присъда на Иванчева и 15-те години, присъдени за помагачество на Биляна Петрова предизвикаха сериозни спорове. Дни след решението спецсъдът излезе с позиция, с която призова от съда да не се очаква добрина, а справедливост.

Споделяне

Още от България