Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бившата опозиция напира с идеи, ГЕРБ се ограничи с общите обещания

174 коментара
Бившата опозиция напира с идеи, ГЕРБ се ограничи с общите обещания

Първата конкретна цел на новите управляващи от ГЕРБ ще бъде да се предотврати гласуването с чужди карти. На това бяха посветени изказванията на новите народни представители, които прекрачиха във вторник прага на Народното събрание под зоркия поглед на Бойко Борисов.

Другите конкретните теми, поставени при дебютните за 41-то Народно събрание изявления на другите политически формации, не срещнаха отговор от ГЕРБ.

Мъчително се служи на отечество в беда

Първото заседание на новия парламент откри и ръководи най-възрастният народен представител проф. Андрей Пантев (БСП). "Лесно се служи на велико отечество, лесно се служи на отечество във възход, много трудно и мъчително и саможертвено е да се служи на отечество в беда или отечество в развитие", каза Пантев и препоръча на новоизбраните депутати да бъдат добри, да се поздравяват любезно в кулоарите, да пият кафе заедно.

"Не бъдете мили един към друг, само когато сте в командировка в чужбина, ръкувайте се с политическия си опонент (особено ако ви е приятел, дори и наоколо да се навърта партийният ви бос)", посъветва Пантев новите попълнения в НС.

Цецка Цачева: "Обвиненията срещу мен са политически"

Новият председател на парламента Цецка Цачева отхвърли като "политически" обвиненията срещу нея, че е действала в условията на конфликт на интереси, докато е била юрисконсулт на община Плевен. В отговор на въпрос на Mediapool тя обясни, че атаките срещу нея са започнали от предните местни избори, когато е изявила желание да се кандидатира за кмет на града. След конфликт с кмета на Плевен Найден Зеленогорски (СДС), той я обвинява, че е действала срещу интересите на кметството, тъй като е представлява едновременно кметството и юридически лица, които се съдят с него.

Още

ГЕРБ обеща прозрачност и прекъсване на корупционните схеми

В първото си изказване пред парламента председателят на ГЕРБ и на парламентарната му група Цветан Цветанов обеща прозрачност за свършеното от предишните правителства и на новото, както и премахване на политическите чадъри. ГЕРБ ще работи за прекъсване на видимите и невидими схеми,"които опасват отношенията между властта, икономиката, престъпността, които правят в една бедна страна незаслужено богати определени хора".

На дневен ред е и борбата с корупцията и организираната престъпност, възстановяване на доверието на европейските институции. Цветанов каза още, че са нужни бързи, спешни и компетентни мерки за преодоляване на кризата, спиране източването на държавата и бърза актуализация на държавния бюджет.

"Атака": Да се разследва Доган

При липсата на конкретност в заявката, направена от Цветанов за бъдещето управление, лидерът на "Атака" Волен Сидеров излезе с ясни задачи и за правителството, и за съдебната власт. Той призова главния прокурор да снеме имунитета на Ахмед Доган за "антиконституционното" му поведение и да започне разследване срещу него.

Сидеров обяви, че "Атака" ще внесе проекторешение "за осъждане на геноцида над българската народност в продължение на над 500 години", обявяване на 17 май, денят на клането в Батак, за Ден срещу геноцида на българската народност и издигане на мемориал в памет на жертвите.

Според Сидеров анализът на турското робство доказвал, че са били избити няколко милиона българи, иначе българската нация днес щяла да наброява 80 - 100 милиона души. От "Атака" ще поискат възстановяване на имотите на Българската православна църква, така както те са съществували преди 1944 г., както и промяна в Закона за радиото и телевизията за сваляне на новините на турски език от програмата на БНТ.

Синята коалиция: Две анкетни комисии плюс съдебна реформа

От името на Синята коалиция Мартин Димитров подчерта, че формациите от Европейската народна партия имат "реформаторско мнозинство" в парламента, което трябва да бъде използвано.

Синята коалиция предлага създаване на две анкетни комисии. Едната трябва да провери сделките на правителството на Станишев в последните дни от мандата му, както и разходите, които то е направило. Втората анкетна комисия трябва да провери данните за злоупотреби в целия отминал изборен процес.

От Синята коалиция настояват да се въведе и избор на главния прокурор от Народното събрание. "Никой не посмя в годините на прехода да направи тази реформа, но сега има реформаторско мнозинство", заяви Мартин Димитров.

Бойко Борисов вече заяви, че няма да прави такава реформа, за да няма политически оттенък в работата на съдебната власт.

Депутатът от ГЕРБ и организационен секретар на партията Красимир Велчев, който се очаква да оглави ПГ на ГЕРБ след като Цветанов стане министър, заяви пред Mediapool, че няма да приемат искането за създаване на анкетни комисии за изборите. Според него с този въпрос трябва да се занимават ДАНС и прокуратурата.

РЗС поиска ВНС и нова конституция

Председателят на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев поиска 41-то НС да определи за себе си ограничен мандат и да назначи избори за Велико народно събрание, което да приеме нова конституция.

Янев прокламира идеи на ДСБ и СДС от предишните години за радикална реформа на съдебната система и на изборното законодателство, за намаляване броя на народните представители до 120, премахване на имунитета на магистратите и депутатите, възможност парламентът да гласува недоверие и на отделни министри.

Янев допълни, че ПГ на РЗС ще даде доверието си на правителство с председател Бойко Борисов, което да гарантира "радикална и генерална промяна".

"Реваншизъм" и "Горчива ирония"

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който освен депутат е и министър-председател в оставка, заяви, че Коалиция за България ще бъде "силна, активна, компетентна и не самоцелна опозиция, която ще се води от своето разбиране за националните интереси и интересите на гражданите."

От друга страна, левицата няма да приеме да се подхожда реваншистки спрямо ключови структури. Станишев добави, че "кръстът на управлението е много по-тежък, отколкото когато си в опозиция".

За ДПС не е драма да бъде в опозиция, заяви зам.-председателят на движението Лютви Местан. "Ще подминем с горчива ирония за наша собствена сметка парадокса, че ДПС е необходима и желана политическа сила, когато някой се нуждае от власт, и удобен виновник, когато властта е загубена или подкрепата на ДПС вече не е нужна поради изчерпване на мандата", каза Местан по адрес на досегашния си коалиционен партньор БСП.

Като огромната отговорност на парламента той посочи "да не се допусне враждебния език да се превърне в политическа норма".

Повече дисциплина

Депутатите от ГЕРБ почти не мръднаха от местата си по време на тричасовото заседание. Така те изпълниха първото изискване на своя лидер Бойко Борисов "да бъдат дисциплинирани". Той следеше техния първи работен ден от балкона, седнал от дясната страна на президента Георги Първанов.

Тъй като освен Лъчезар Иванов (бивш депутат от НДСВ и после независим), останалите от ГЕРБ са народни представители за първи път, трима пропуснаха да се регистрират. Това предизвика несъответствие между броя на гласуващите и броя на регистрираните в залата депутати.

Повечето от тях бяха в приповдигнато настроение, което компенсира първоначалното им объркване и липсата им на ориентация в парламентарната сграда. При изказванията си представителите на ГЕРБ поздравяваха наред с официалните лица и "г-н Борисов".

Новият председател на Народното събрание Цецка Цачева (адвокат) обяви накрая, че закрива "съдебното заседание".

Цачева, която е първата жена – шеф на НС, бе избрана на поста с 227 гласа "за", нито един против и трима "въздържал се". Досега тя е била общинска съветничка на ГЕРБ в Плевен, а също така адвокат и юрисконсулт на община Плевен.

Нейни заместници ще бъдат Лъчезар Иванов от ГЕРБ, Георги Пирински от Коалиция за България, Христо Бисеров от ДПС, Павел Шопов от "Атака", Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Атанас Семов от РЗС.

Моментът, в който Цачева зае своето място на парламентарния президиум, очевидно бе много емоционален за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято усмивка издаваше голямото му задоволството от случващото се. Цачева обяви, че ще работи за издигането на авторитета на парламентаризма. След това обяви за основен приоритет борбата с гласуването с чужди карти.

Това бе и почти единственият акцент в изказванията на Лъчезар Иванов и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Последният дори направи специално телевизионно обещание да не гласува с чужда карта.

Новият зам.-председател на НС Лъчезар Иванов пък се впусна в обяснения как ще има сензори по вратите на залата, които да отчитат кой депутат влиза и кой излиза.

Във връзка с обещанията си преди и след изборите да се заемат веднага с изработване на нов изборен кодекс, Велчев заяви, че такъв може да се очаква след около година, защото до тогава Народното събрание ще се занимава с много по-спешни неща.

Новият правилник на Народното събрание ще бъде готов до 14 дни. Отхвърлено бе предложението на лидера на ДСБ Иван Костов това да се случи до 10 дни.

Междувременно избраният за народен представител на ГЕРБ от Бургас Тодор Йосифов, известен като Маниака, изобщо не се появи в парламента, за да положи клетва. Бившият бургаски рапър с хит "Буум мада фака" се отказа от мястото си след натиск от партийното ръководство, тъй като текстовете на неговите "песни" носят лош имидж на доминиращата политическа формация.

В същото време настоящият собственик на фирма "Сида-С" Емил Димитров, с която Столичната община се съди за имот от 14 дка в "Стрелбище", стана депутат от ГЕРБ. Скандалът покрай този имот доведе до оставката на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Борисов тогава заяви, че имотът е станал от общински собственост на "Сида-С" след фалшификация на подписа му. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

174 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Алекс
  #176

  оттук ли ти дойде идеята за ник-нейма?

 2. Алекс
  #175

  аз гледах волята на народа си. И както установявам, доста сте пропуснали.

 3. жана д`арк
  #174

  "Може би става дума за платонична любов"Ами то каква друга има?

 4. Алекс
  #173

  откровено, чувстваше се. Много бих искал да виждам хубавата ти осанка, вместо този чувал боб М.Т.

 5. фен
  #172

  мада фака

 6. Карина
  #171

  и дано не забравят декларираната си политическа воля и реализират добре намеренията си.

 7. Казасов
  #170

  Точно това казвам и аз,след избори след 2 години за ВНС цифрите може и да са такива.Пий си кафето.

 8. жана д`арк
  #169

  Ами говори по-ясно и не ми казвай какво да правя. Може пък да не ми се пие кафе.

 9. интелигентен
  #168

  За нея чета, че си говорите какво писала, какво пише в момента и какво ще пише. До днес не я бях чувал.

 10. Берта
  #167

  Аз съм братовчедката Берта.И те подкрепям.Жалко че няма женско приятелство.))))))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.