Бивши директори на Елф влизат в затвора за корупция

 

Бившият директор на Елф призна,
че са финансирани политически партии

В Париж бяха произнесени първите присъди в един от най-големите процеси за корупция, по който 37 души бяха обвинени, че са замесени в присвояването на близо 350 милиона долара от бившата държавна петролна компания Елф в края на 80-те и началото на 90-те години.

Главният изпълнителен директор на фирмата от 1989 до 1993 г. Лоик Ле Флок-Прижан беше осъден на пет години затвор за присвояване на средства, с което е нанесена вреда на бившия държавен петролен гигант. Освен това той трябва да плати 375 000 евро глоба.

Другият осъден по същото обвинение е Алфред Сирвен, бивш директор по общите въпроси на Елф. Той трябва да плати глоба от един милион евро.

Друг от обвиняемите, бившият директор на Елф за Африка Андре Тарало, получи присъда от четири години затвор и глоба два милиона евро, а бившата съпруга на Лоик Льо Флош - Прижан Фатима Белаид, бе осъдена на три години затвор и един милион евро глоба.

Льо Флош-Прижан бе назначен начело на Елф от президента Франсоа Митеран през 1989 г., припомня Би Би Си. Според обвинението, висши ръководители на Елф източвали пари от специален фонд за финансиране на сделки в чужбина. Тримата главни обвиняеми твърдят, че са станали част от вече действаща система за подкупи.

Това е едно от най-големите съдебни дела за присвояване в историята на Франция, отбелязват агенциите.

По време на съдебния процес Льо Флош-Прижан каза, че знаел за системата за източване на фондове, но не в детайли.

Той също така заяви, че политическият елит по онова време е знаел и се е възползвал от системата.

Льо Флош-Прижан и останалите обвиняеми изтъкнаха, че френски политически партии са се облагодетелствали от щедростта на Елф.

Сирвен и Тарало признаха за допуснати "грешки", но се оправдаха, че действали в съответствие с културата на подкупи в компанията.

Елф беше приватизирана през 1994 г. и твърди, че вече не плаща подкупи.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?