Бившият френски премиер Еманюел Валс напусна социалистическата партия

Еманюел Валс

Бившият френски премиер Еманюел Валс, който подкрепи центриста Еманюел Макрон в президентските избори, а не кандидата на социалистите, обяви днес, че напуска Френската социалистическа партия, предаде Франс прес.

"Приключва една част от политическия ми живот. Напускам Социалистическата партия, или Социалистическата партия ме напуска", заяви 54-годишният Валс по радио Ер Те Ел.

Валс е роден в Барселона, по-късно получава френско гражданство и е на 17 години, когато се присъединява към редиците на социалистите. Известният с избухливия си нрав и неотстъпчив характер бивш премиер на президента социалист Франсоа Оланд (2014-2016 г.) от няколко месеца бе в обтегнати отношения с партията си, разкъсвана от различни течения.

През януари Валс бе победен на първичните избори на социалистическата партия. Той подкрепи Макрон още на първия тур на президентските избори в ущърб на кандидата на социалистите Беноа Амон.

Като премиер Валс бе критикуван от най-лявото крило на партията си за икономическите си позиции, смятани за твърди либерални, и за твърдия си подход по въпроса за сигурността.

Валс се яви като независим на парламентарните избори на 11 и 18 юни в департамента Есон близо до Париж и бе избран с минимална преднина пред подкрепяна от Амон кандидатка на крайната левица.

В парламента Валс възнамерява да гласува заедно с партията на Макрон "Република, напред", която има абсолютно мнозинство, и не изключва възможността да влезе в парламентарната ѝ група.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?