Бившият френски премиер Манюел Валс не успя да стане кмет на Барселона

Манюел Валс

Бившият френски премиер Манюел Валс се нареди вчера на четвърто място на изборите за кмет на Барселона, предаде Франс прес.

Валс получи около 13 процента от гласовете в родния си град, където бе дошъл да се бори за кметския пост след провала на президентските си амбиции през 2017 г. във Франция. Пред 56-годишния бивш премиер на Франция са кандидатът на сепаратистката Републиканска левица на Каталуния Ернест Марагал с над 21 процента от гласовете и досегашната кметица от радикалната левица Ада Колау с близо 21 процента.

Валс, който бе подкрепен на местните избори в Барселона от либералната и противопоставяща се на независимостта на Каталуния партия "Сиудаданос", изтъкна, че резултатът му е далеч от очакванията.

Кандидатурата на Валс за кметския пост в Барселона след политическата му кариера като премиер във Франция бе безпрецедентна за Европа, където всеки гражданин на държава членка на ЕС може да участва на местните избори в другите страни членки след приемането на договора от Маастрихт.

76-годишният Ернест Марагал ще стане първият кмет на Барселона, подкрепящ движението за отделяне от Испания, след края на франкистката диктатура и възстановяването на демокрацията в Испания.

Роденият през август 1962 г. в Барселона Манюел Валс е отгледан в Париж от своя баща каталунец и майка си, натурализирана французойка с италианско и швейцарско потекло.

Споделяне

Още от Европа