Бившият германски президент под натиск да се откаже от пожизнената си пенсия

Германски политици призоваха в петък подалият оставка президент Кристиан Вулф да се откаже от пожизнената пенсия в размер на 199 000 евро годишно, след като нейното отпускане предизвиква все по-голямо недоволство в страната, предаде ДПА.

Вулф реши да се оттегли миналия месец заради медийни твърдения, че е приемал услуги от бизнесмени.

Оповестено в четвъртък социологическо проучване показа, че 84% от анкетираните са против плащането на пожизнена пенсия на бившия президент, който заемаше поста по-малко от две години.

Междувременно все повече политици призовават Вулф да се откаже от парите.

"Най-добре Вулф да се откаже от възнаграждението или да дари парите за благотворителност", каза депутатът Юрген Копелин от участващата в управляващата коалиция Свободна демократическа партия - либерали (СвДП). Според него това би помогнало за възстановяване на доверието към бившия президент.

"Вулф не бива да приема възнаграждението. Той най-сетне би могъл да покаже признак на здрав разум и съжаление", заяви Хайко Маас от опозиционната Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Служители от президентската администрация постановиха в сряда, че Вулф има право на 199 000 евро годишно.

Борещата се с корупцията организация "Клийнстейт" също се присъедини към протестите срещу плащането на възнаграждението, като каза, че възнамерява да заведе дело срещу шефа на президентската администрация Лотар Хагебьолинг.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?