Бившият македонски министър Бошковски бе арестуван в Хърватия

Бившият македонски вътрешен министър Любе Бошковски бе арестуван в Хърватия по подозрение, че е наредил да бъдат убити седем азиатски имигранти, които били представени за ислямски бойци, желаещи да нападнат западни посолства в Македония или т.нар. случай Ращански лозя.

Прокуратурата обаче твърди, че седемте мъже са били невинни и че убийството им целяло Македония да демонстрира активност в оглавяваната от САЩ война срещу тероризма, предаде ББС.

Бошковски, който има и хърватско гражданство, отхвърля обвиненията.

Той беше арестуван във вторник в хърватското село Бале, където живее от месец май, когато напусна Македония, след като македонските власти издадоха заповед за задържането му.

Още шестима човека, включително полицаи, също са обвинени във връзка с убийството на шестимата пакистанци и един индиец, станало няколко месеца след терористичните атентати в САЩ на 11 септември 2001 г.

Бошковски твърди, че получил доказателства, че мъжете планирали терористични атаки и категорично отрича обвиненията за "монтирани" убийства.

Събитията се разиграха в момент, когато Македония се възстановяваше от въоръжените сблъсъци между силите за сигурност и албански бунтовнически групи.

Хърватското законодателство не допуска екстрадицията на хърватски граждани за съдебни процеси в чужбина.

Не зависимо от това, Скопие поиска от Хърватия предаването на Бошковски, който беше министър в правителството на бившия премиер Люпчо Георгиевски.

В понеделник Бошковски е бил повикан на информативен разговор в полицията, при който бил осведомен за досието, което македонските власти изпратили на Хърватия. На следващия ден той заявил, че съвестта му е чиста и като патриот ще издържи всичко.

Бошковски оцени, че става дума за идеално нагласен случай. Той твърди, че в Хърватия се е срещнал с видни политици от Австрия, Италия и други западноевропейски страни. Завръщането му в Македония и началото на негова нова политическа мисия зависи от това дали ще започне съдебна процедура в Хърватия, колко ще продължи и дали ще приключи с обвинение, съобщава в сряда македонската преса.

Споделяне

Още от Балкани