Бившият началник на сръбската Държавна сигурност поиска спешно да бъде изпратен в Хага

Бившият началник на сръбската Държавна сигурност Йовица Станишич поиска спешно да бъде изпратен в Международния трибунал в Хага, защото не бе удовлетворено желанието му да се възстанови в къщи след операцията, на която бе подложен, съобщава агенция Бета, като се позовава на излизащия на сръбски език във Франкфурт вестник Вести.

Очаквахме да се прибере в къщи след операцията, но не го пуснаха. Адвокатът му поиска да бъде изпратен с първия самолет в Хага с оглед на условията в централния затвор в Белград, каза съпругата му.

Адвокатът на Станишич Владан Вукичевич потвърди, че клиентът му иска спешно да бъде изпратен в Хага. Това сега е от компетенциите на министерството на вътрешните работи на Сърбия, което от съображения за сигурност не иска да обяви датата на отпътуването, каза Вукичевич.

Йовица Станишич бе обвинен миналия месец в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени в Босна и Хърватия в периода 1991- 1995 г.

Станишич фигурира в обвинителния акт на трибунала в Хага срещу югославския президент Слободан Милошевич като съучастник в етническото прочистване, извършено от сърбите в Хърватия и Босна.

Той бе задържан заради подозрения във връзки с организираната престъпност след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич на 12 март в Белград.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?