Бившият областен на Добрич сключил договор за продажба, без да е платена цената

Бившият областен на Добрич сключил договор за продажба, без да е платена цената

Арестуваните в понеделник бивш областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев  и бившият директор на дирекция  "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" при Областната  администрация Пламен Ганев са сключили договор за продажба на недвижим имот - частна държавна собственост, без да е платена цената за сделката, съобщиха във вторник от Окръжната прокуратура в града.

Двамата бяха задържани вчера за срок от 24 часа с обвинение, че са нарушили служебните си задължения.

През февруари 2009 година  кооперация "Приморец" придобива дворно място на бивше ТКЗС в Шабла при преференциални условия без търг, тъй като притежава сгради върху земята. Става дума за седем имота на площ 32 дка. край фара на Шабла. По-късно кооперацията прехвърля имота на седем физически лица, между които е и зетят  на бившия областен управител, поясни наблюдаващият прокурор по разследването Пламен Костадинов, цитиран от БТА. По думите му цената  на имота е 116 334 лева, но тя и до днес не е платена. Според законодателството  договорът  за продажба трябва да се сключи 14 дни след извършване на плащането.

Срещу Хаджиев е повдигнато обвинение като извършител, а срещу Ганев като помагач при деянието. Наказателният кодекс предвижда  наказание за подобен род престъпление от 3 до 10 години "лишаване от свобода" и глоба от 3000 до 5000 лева.

Във вторник Окръжната прокуратура в Добрич удължи на 72 часа срока за задържане на Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев. Освен това Окръжната прокуратура поиска на двамата обвиняеми да бъде наложена постоянна мярка за задържане под стража с мотива, че има опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. Окръжният съд отложи решението си по настояване на адвокатите, за да се запознаят с материалите по обвинението.

Съдът ще разгледа искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка на 4 март, когато изтича срокът на задържането за 72 часа.

Д-р Ердинч Хаджиев е бивш депутат в 40-ото Народно събрание, а поема поста на областен управител през май 2008 година.

35-годишният бивш директор на  дирекция "Административен контрол, регионално развитие  и държавна собственост"  в областната  управа Пламен  Ганев е осъждан два пъти, като са му налагани административни наказания - глоба за транспортно престъпление и за обида. По данни на прокуратурата той се движи с криминално проявени лица.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?