Бившият областен управител на Хасково с обвинение за трагедията в Бисер

Язовир "Бели Искър" незабавно трябва да се укрепи, обяви прокуратурата

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по делото за наводнението в село Бисер през февруари 2010 г., при което загинаха 11 души, а десетки къщи бяха разрушени.

Това обяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, уточнявайки, че повдигнатото обвинение е за неизпълнение на служебните задължения. По думите ѝ на 6 февруари 2012 г. Узунова е причинила наводнението по непредпазливост, след като е трябвало да организира превантивна дейност за намаляването на риска от бедствия.

Разследването е установило, че заради нерешен спор от 2003 г. между военното министерство и община Харманли към датата на трагедията язовир "Иваново", чиято стена се скъса, не е имал реален собственик.

Според прокуратурата обвиняемата Узунова е трябвало да предприеме мерки по рехабилитацията на язовира, след като е получила доклад на "Гражданска защита", който констатира, че язовирът е потенциално опасен. Материалите по делото са в размер на 23 тома. До момента са разпитани над 600 свидетели. Ако бъде доказана вината ѝ, Ирена Узунова може да получи до 5 години затвор.

Междувременно заместник главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова обяви в петък, че намиращият се в близост до столицата язовир "Бели Искър" е неизправен и трябва да бъде укрепен незабавно.

"До настоящия момент е изпълнено нашето указание за установяването на тези язовири, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасно експлоатиране и представляват опасност от наводнение. Тези язовири са общо 205 според контролния орган. За ремонта на язовир "Бели Искър" разпоредихме проверка. Той е от особена важност за град София и Софийска област. След изменението в Закона за водите, този язовир от 2010 г. е публично-държавна собственост. Повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост", обясни Петрова на специална пресконференция.

По думите ѝ на 18 януари ВАП е разпоредила на областния управител предприемането на всички изискуеми действия по издаването на акта.

"По отношение на техническото състояние на язовира е установено, че то е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването", добави заместник главният прокурор.

Петрова обясни още, че Столичната община, "Софийска вода", областният управител и премиерът са отговорили на прокуратурата, че не са отговорният орган за стопанисването на съоръжението.

"ВАП не е уведомена за конкретно предприети действия по укрепване на язовирната стена. В изпълнение на нашето разпореждане от 18 януари е факт издаването на акта за публично-държавна собственост. Ще продължим да настояваме компетентните органи да продължат действията за обезпечаване на техническата безопасност на всички язовири в страната ни", обобщи Ася Петрова.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?