Бившият пакистански премиер се прибра след изгнание и отново бе екстрадиран

Бившият пакистански премиер Наваз Шариф, който пристигна в понеделник в родината си след 7-годишно изгнание, бе арестуван "превантивно", съобщи представител на силите за сигурност на Пакистан, цитиран от Франс прес и АП.

Според източника, на който се позовава и БТА, Шариф, който през 1999 г. бе свален от власт с военен преврат и изгонен от Пакистан, е бил "задържан превантивно" в сградата на летището в Исламабад.

Тази информация не бе потвърдена официално от пакистанското правителство.

Наваз Шариф пристигна от Лондон в родината си с редовен полет на авиокомпания Пакистански международни авиолинии. Завръщането му стана възможно след решение на пакистанския върховен съд, според което пакистански гражданин не може да бъде лишаван насилствено от правото да живее в страната си.

Часове слд пристигането си обаче Шариф бе отново депортиран, съобщи по-късно правителствен източник.

Няколко пакистански телевизии предадоха, че 57-годишният Шариф е отпратен в Саудитска Арабия. Според някои съобщения той вече е отлетял със самолет на същата авиокомпания, която го докара.

След като Наваз Шариф бе свален от власт, негов приемник стана Первез Мушараф, който и сега е начело на Пакистан. Година по-късно Шариф бе пратен в изгнание в Саудитска Арабия. После се завърна в родината си, откъдето генерал Мушараф отново го изгони съгласно споразумение, според което Наваз Шариф трябва да прекара в изгнание 10 години, а в замяна ще бъде отменена доживотната му присъда за корупция и отвличане.

Споделяне

Още от Свят