Бившият пиар на Иванчева бе оправдан за крясъците "Мафия" в съда

Снимка: БГНЕС

Бившият пиар на някогашната кметица на "Младост" Десислава Иванчева – Петър Кърджилов бе оправдан по обвинението в хулиганство, повдигнато след крясъци в спецсъда. По информация на "Свободна Европа" прокуратурата не е протестирала решението и то е влязло в сила.

Той реагира бурно на новината за 20-годишната присъда на Иванчева, произнесена от съдия Иво Хинов на първа инстанция. Със същото решение заместничката ѝ Биляна Петрова бе осъдена на 15 години затвор. Двете бяха признати за виновни за това, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Присъдата бе произенесена на 15 април 2019 г. В този ден в коридорите на съда имаше голямо струпване на медии и привърженици на Иванчева. Залата се оказа твърде малка и голяма част от хората чакаха в коридора. След като се разбра за присъдата, Кърджилов реагира бурно и се развика. Думите му бяха: "Мафия, гадна мръсна мафия, изчезвайте от този съд, не сте достойни за този съд, махайте се от тука, марш от съда, лъжци, мръсни лъжци", както и "Прокурорите в затвора, в затвора лъжци".

Секунди по-късно Кърджилов бе вкаран в помещението на съдебна охрана до входа на съда. Седмици по-късно от МВР започнаха да привикват присъстващите на случката журналисти, за да ги разпитват като свидетели.

Лично мнение

Според съдия Алекснадрина Дончева от Софийския районен съд (СРС) Кърджилов не е извършил престъпление, а е изразил мнението си за присъдата. Тя посочва, че поведението му е било неприемливо, доколкото е било свързано с говорене на висок тон в обществена сграда, но не и нарушение на закона.

"Според настоящия съдебен състав, в конкретния случай обвиняемият си е послужил с думи и изрази, които не могат да се определят като обидни или като унизителни за честта и достойнството на другиго, нито пък са такива, нарушаващи обществения ред и спокойствие на гражданите, тъй като тези думи и изрази не са се отнасяли за конкретна личност и не са били насочени към това да бъде нанесена обида и/или клевета спрямо другиго, нито са били насочени към нарушаване на обществения порядък", пише в съдебното решение.

Съдията посочва, че е напълноп съгласна с тезата на защитата на Кърджилов, че той просто е изразил личното си мнение.

"Макар и до известна степен употребените от обвиняемия думи и изрази да са провокативни, те не са особено скандални, шокиращи или злепоставящи, а и позицията на обвиняемия може да се определи като политическа, т. е. такава по отношение на която се дължи по-висока степен на защита", пише тя.

Чаша

Това е първото от двете дела за хулиганство срещу Кърджилов. Наскоро прокуратурата обяви, че е внесла обвинителен акт за това, че той заля с чаша течност възрастна жена миналото лято на "Орлов мост". По това време кръстовището бе блокирано от протестиращи срещу правителството.

Кърджилов заля Лидия Тасева, докато тя говореше пред телевизионна камера и се възмущаваше, че протестиращите нямат право да блокират града. Впоследствие бе арестуван.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?