Бившият полковник от руското контраразузнаване отровен с радиоактивен талий?

Бившият полковник от руското контраразузнаване отровен с радиоактивен талий?
Бившият служител на руското контраразузнаване Александър Литвиненко може би е бил отровен с радиоктивен талий, заяви британският токсиколог проф. Джон Хенри, цитиран от световните агенции във вторник.

Д-р Хенри, експерт от болницата Юнивърсити колидж в Лондон, където се лекува Литвиненко, обясни, че болният има симптоми на отравяне с талий, но и симптоми на друг тип отравяне.

Това може да бъде радиоактивен талий, който трудно може да се проследи, каза лекарят. Ако става дума за радиоактивна отрова с кратък период на полуразпад, тя може вече да е изчезнала и да сме изпуснали възможността да я проследим, обясни той, като добави, че пациентът може да се нуждае от присаждане на костен мозък. 

Според Асошиейтед прес тежкият метал талий може да бъде отровен даже и в малки дози. Радиоактивен талий се използва и в болниците, но в много по-незначителни количества от тези, открити в организма на Литвиненко.

Хенри не пожела да коментира възможността бившият руски разузнавач да е бил отровен умишлено, но коментира, че отровите се приемат както през устата, така и да бъдат инжектирани или вдишани.

От Юнивърсити колидж заявиха, че състоянието на болния остава непроменено, с други думи - тежко.

Междувременно от Москва отново отрекоха твърденията, че Русия има нещо общо с отравянето на бившия служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Говорителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Иванов заяви: "Нямаме абсолютно никакъв интерес да се ангажираме с такива дейности. Разбира се, всеки човек е ценен, но тази личност (тоест Литвиненко) не струва достатъчно, че да отровим атмосферата на топлите отношения между Москва и Лондон".

Литвиненко е от няколко дни в болница в тежко състояние, със симптомите на отравяне. Самият той подозира, че е бил отровен по време на среща с друг бивш служител на руските спецслужби във връзка със случая с убийството на журналистката Анна Политковская.

Бившият полковник от ФСБ живее в Лондон от 2000 г., където потърси политическо убежище, след като публично призна, че е бил натоварен със задачата да ликвидира бизнесменът Борис Березовски, близък до предишния руски президент Борис Елцин.

Споделяне

Още от Свят