Бившият разузнавач №1 Кирчо Киров пак е осъден на 10 години затвор

Кирчо Киров

Военно-апелативният съд потвърди присъдата от 10 години затвор срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. Той е подсъдим за присвояване на 4.7 милиона лева от бюджета на службата.

Второинстанционният съд е уважил и гражданския иск на НРС срещу Киров за същата сума, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Делото е секретно и се води при закрити врата.

Държавното обвинение твърди, че Киров е откраднал парите, съставяйки близо 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи за специални операции на разузнаването.

Първата присъда по това дело дойде през 2015 година, когато първоинстанционният военен съд го осъди на 10 години затвор. Втората инстанция потвърди присъдата, но Върховният касационен съд върна делото на Военно-апелативния съд заради допуснати процесуални грешки, които са накърнили правото на защита на подсъдимия.

Сега друг състав на Военно-апелативния съд отново потвърди 10-годишната присъда. Това е третата присъда, която съдът произнася срещу ген. Киров, но нито една все още не е влязла в сила.

В края на януари т.г. на първа инстанция бившият шеф на разузнаването бе осъден на 15 години затвор за присвояване на 5.1 млн. лева от бюджета на разузнаването. Двете дела са идентични. Кирчо Киров е обвиняван и по този казус, че е присвоил парите чрез съставяне на неверни документи.

Обвинителният акт по второто дело срещу Киров бе внесен в съда през пролетта на 2017 г. Той е обвиняван, че между 2007 и 2011 г. в съучастие със свой бивш подчинен е присвоил от НРС евро и долари за над 5 милиона лева. За негов съучастник е посочен полковникът от резерва и бивш служител на НРС Димитър Лидарев, който бе осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

През февруари т.г. Киров бе осъден и на две години условно за разгласяване на държавна тайна. Става дума за интервю, дадено от шефа на НРС през 2014 г., в което той разказа как български шофьор е бил спасен от смъртно наказание в Иран.

Ген. Киров твърди, че делата срещу него имат политически характер, за да се покаже пред европейските партньори, че България е успяла да осъди знакова фигура от властта. В началото на февруари тази година в телевизионно интервю Киров сподели, че се страхува, че нещо може да случи с него. Седмица по-късно той бе поставен от съда под домашен арест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?