Бившият румънски премиер отива на съд за подкупи и изнудване

Бившият румънски премиер отива на съд за подкупи и изнудване

Румънски прокурори повдигнаха обвинения в корупция срещу бившия премиер Адриан Нъстасе, като го обвиниха в изнудване и вземане на подкупи на стойност 1,37 милиона евро, съобщиха информационните агенции.  Заедно с него е обвинена и съпругата му Даниела Нъстасе.

Делото срещу Нъстасе, който бе министър-председател от 2000 г. до 2004 г., е във връзка с покупката на апартамент в Букурещ. Бившият премиер отрича обвиненията.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че Адриан Нъстасе е обвинен в многократно вземане на подкупи и изнудване, както и че е използвал влиянието си, за да получава лични облаги.

Разследването срещу Адриан Нъстасе е един от първите примери за борба с корупцията по високите етажи на властта в Румъния, която предстои да се присъедини към ЕС от януари догодина, посочва Ройтерс.

Нъстасе твърди, че делото срещу него е политическа вендета. По-рано тази година той бе принуден да се оттегли от лидерския пост на опозиционната Социалдемократическа партия, но остана член на парламента.

Напредъкът на Румъния в борбата с корупцията по високите етажи на властта е от ключово значение за страната, която все още е критикувана от ЕС за постигнатото в тази проблемна област.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?