Бившият шеф на пожарната оправдан и на втора инстанция

Военно-апелативният съд потвърди оправдателната присъда на бившия директор на пожарната Кирил Войнов, съобщиха от съда в понеделник. Най-дългогодишният директор на служба в МВР след 1989 г. бе принуден да се пенсионира, след като бе обвинен в злоупотреби - неправомерно предоставяне на служебни мобилни телефони на секретарката си и личния си шофьор.

Войнов бе оневинен от първоинстанционния Софийски военно-окръжен през февруари, когато магистратите с пагон решиха, че той не е ощетил МВР с близо 8500 лв., както твърдеше прокуратурата. Съдът отхвърли и гражданския иск, предявен от министерството за същата сума, като недоказан.

От началото на процеса Кирил Войнов твърдеше, че обвиненията срещу него са несъстоятелни и подсказваше, че има и други мотиви за отстраняването му. Намекът му бе за безпрецедентния натиск от страна на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем той да бъде махнат, защото се противопоставяше на идеята ѝ пожарната да излезе от системата на МВР и да премине на нейно подчинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България