Бившият шеф на "Петрол срещу храни" е "присвоил най-малко $1,2 милиона"

Бившият ръководител на програмата на ООН "Петрол срещу храни" Бенон Севан е присвоил най-малко 1,2 милиона долара, гласи обвинението на постоянната парламентарна подкомисия към американския Сенат, разследваща скандала.

Документи, издадени от иракската държавна организация Стейт ойл маркетинг организейшън, сочат, че Севан е получил сумата от 1,2 милиона долара като посредник на дружеството Африкан мидъл йист петролиъм, ръководено от неговия приятел Факри Абделнур, уточнява Франс прес.

Севан е обвинен в конфликт на интереси за това, че пряко се е намесил в избора на петролните компании, на които е бил разпределян иракският суров петрол.

Според сенатската комисия провиненията на Севан са много сериозни и може да се стигне до съдебен процес в САЩ за пране на пари и измама.

Първоначалният доклад на независимата комисия на ООН, разследваща злоупотребите с "Петрол срещу храни", констатира конфликт на интереси във връзка с дейността на Севан като ръководител на програмата. Комисията обаче не е открила доказателства, че той е получавал пари или други облаги от действията си в полза на Африкан мидъл йист петролиъм.

Комисията към американския Конгрес изрази съжаление от това, че донякъде е държана в неизвестност за дейността на сина на генералния секретар на ООН Кофи Анан - Коджо по време на действието на програмата Петрол срещу храни. Според комисията сведенията, предоставени от швейцарската компания Котекна, бивш работодател на Коджо, са недостатъчни.

От документи, получени в комисията, става ясно, че през септември 1998 г. Коджо Анан е заявил, че е помагал на швейцарското дружество да осъществява полезни за него контакти по време на Общото събрание на ООН същата година.

Преди това от Котекна бяха заявили, че Коджо Анан никога не е участвал в договорите с Ирак, отхвърляйки твърденията за намесването му в скандала "Петрол срещу храни".

Споделяне

Още от Свят