Бившият словашки премиер Фицо ще се кандидатира за конституционен съдия

Роберт Фицо

Роберт Фицо, бившият премиер и доминираща политическа фигура в Словакия, ще се кандидатира за конституционен съдия този месец. С това той прави опит да напусне партийната политика по-малко от година след като бе свален от премиерския пост заради политическата криза около убийството на журналиста Ян Куциак, предаде Ройтерс.

Петдесет и четиригодишният Фицо, който има юридическо образование и между 1994 и 2000 г. представляваше Словакия в Европейския съд по правата на човека, е номиниран за съдия в Конституционния съд.

Досега в Словакия за такъв пост се е случвало да бъдат номинирани депутати, но никога бивши партийни лидери или премиери.

Убийството на Куциак, който разследваше корупция в политиката и измами с европейски средства, и на годеницата му Мартина Кушнирова предизвика най-големите протести от падането на комунизма през 1989 г. срещу безобразията в политиката.

През март Фицо подаде оставка, след като беше на власт почти десетилетие, но продължава да бъде председател на управляващата партия "Смер" ("Посока") и се смята, че зад кулисите всъщност той си остава движещата сила в управлението на Словакия, въпреки че премиер сега е неговият приближен съпартиец Петер Пелегрини, отбелязва Ройтерс.

По-късно този месец предстои парламентът, където управляващата коалиция има незначително мнозинство от 76 от общо 150 депутати, да излъчи с гласуване 18 кандидати за конституционни съдии.

След това президентът Андрей Киска, който не е обвързан с никоя партия и който застана на страната на протестиращите с призивите си към Фицо да се оттегли от премиерския пост, ще избере деветима от тях, за да заменят конституционни съдии, чийто мандат изтича на 16 февруари.

В съда има общо 13 съдии, които са избират за срок от 12 години.

Още от Европа

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?