Бившият външен министър на Израел е обвинен в злоупотреба с власт

Бившият външен министър на Израел е обвинен в злоупотреба с власт

Бившият външен министър на Израел Авигдор Либерман е обвинен в измама и злоупотреба с власт. Главният прокурор на страната е внесъл днес в съд в Йерусалим обвинителният акт срещу него,съобщи Израелското радио, цитирано от БТА.

През 2009 г. Либерман е назначил свой познат за посланик в Латвия, след като той му е предоставил класифицирана информация за полицейско разследване срещу него, твърди обвинението.

Главен свидетел по делото срещу бившия външен министър ще бъде заместник-външният министър Дани Аялон, ръководителят на комисията, назначила посланика.

Този месец Либерман подаде оставка като външен министър, след като главният прокурор обяви, че има основания той да бъде съден. Либерман от своя страна отрече да е извършил нещо нередно и изрази надежда името му да бъде изчистено в най-скоро време.

Делото срещу Либерман няма да му попречи да участва в надпреварата за парламентарните избори на 22 януари. Той е втори в общата листа, с която ще се яви управляващата партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху и партията на Либерман, крайнонационалистическата "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел").

Главният прокурор прекрати без повдигане на обвинения друго дело срещу Либерман, разследван по подозрение в пране на пари.

По израелските закони, ако бъде признат за виновен в злоупотреба със служебно положение и измама, бившият министър няма да може да влезе в следващото правителство, отбелязва "Ройтерс".

Либерман, който живее в еврейско селище в окупирания Западен бряг, предизвика противоречиви реакции с изявления, в които постави под съмнение лоялността на израелските граждани от арабски произход, които са милион и половина.

Той беше обвинен в расизъм, но спечели нови привърженици сред рускоезичните евреи, които са неговата електорална база. Този месец Либерман ядоса и Европейския съюз, като заяви, че не е заклеймил достатъчно категорично призивите на ислямистите от "Хамас" за унижаване на Израел. Той сравни това поведение на Европа с неспособността да спре по време на Втората световна война изтребването на евреите от нацисткия режим.

Либерман е роден в Молдова и емигрира в Израел през 1978 г. През 1993 г. влиза в ръководството на Ликуд, от 1993 до 1997, по време на първия мандат на Бенямин Нетаняху като премиер, е шеф на канцеларията. През 1999 г. създава собствена партия - "Израел бейтену".

Споделяне

Още от Свят