Бившият вътрешен министър на Република Сръбска се предаде на Хагския трибунал

Бившият министър на вътрешните работи на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Мича Станишич отлетя от Белград за Хага, за да се предаде на международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде АФП.

Станишич не даде изявления за журналисти на летището, преди да отлети за Холандия заедно с Дарко Матияшевич, министър на вътрешните работи на Република Сръбска, и Зоран Лончар, член на Националния съвет на Сърбия и Черна гора за сътрудничество с Хагския трибунал.

Петдесетгодишният Станишич е обвинен в 10 престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна (1992 -1995 г.).

Той е отговорен за преследването, мъчението, избиването, насилствено изселване на босненски мюсюлмани и други граждани от несръбски произход през 1992 г.

Станишич бе близък съветник на укриващия се бивш босненски сръбски лидер Радован Караджич.

В интервю за босненската сръбска агенция той казва, че е невинен по повдигнатите обвинения.

"Не се чувствам виновен. Аз съм готов за Хагския трибунал, защото моята защита са истината и справедливостта".

От януари тази година, четирима сръбски генерали се предадоха на трибунала по повдигнати обвинения.

Кореспондентът на ББС посочва, че сръбското правителство е посредничило за бързото доброволно предаване на издирваните, за да покаже пред ЕС, че има напредък при изпълнение на задълженията си към международния трибунал.

Сърбия и Хърватия са под подновен натиск да предадат издирвани военнопрестъпници, след като във вторник бившият косовски премиер Рамуш Харадинай спечели международно признание за решението си да се предаде незабавно на трибунала.

Споделяне

Още от Балкани