След като прокуратурата образува разследване

Биячът на 16-годишното момиче от Благоевград засега е неизвестен

Ванеса Викторова е с нанесена средна телесна повреда, ексченгето Калинков отрича вина

Прокуратурата засега отказва да коментира каква е ролята на Калинков (в средата) в инцидента. Сн.: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Благоевград е образувала досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда на 16-годишната Ванеса Викторова, която бе пребита пред местна дискотека в събота вечерта, съобщиха в четвъртък от обвинението пред Mediapool.

Делото засега се води срещу неизвестен извършител, тъй като са събрани противоречиви доказателства за вината на бившия антимафиот Георги Калинков, окончателно оправдан преди повече от година за убийството на бизнесмена Ангел Димитров-Чората.

Първоначално той бе посочен от потърпевшото момиче и други свидетели на инцидента като човекът, който ѝ е нанесъл удари по главата, след като тя се сдърпала с 14-годишната му дъщеря Надя Калинкова заради момче.

За момента от прокуратурата отказват повече подробности, тъй като предстои да бъде назначена допълнителна съдебно-медицинска експертиза на пострадалата и да бъдат взети още свидетелски показания. Оттам добавиха единствено, че наличието на медицинско свидетелство за нанесен побой не е достатъчно Калинков да бъде обвинен.

Юристи коментираха пред Mediapool, че разследването може да е образувано срещу неизвестен извършител заради конкретна тактика на прокуратурата. Причината е, че като обвиняем заподозреният има много повече права да следи действията на разследващите, а в този случай те могат да се концентрират в събирането на достатъчно надеждни данни, за да го привлекат към наказателна отговорност на по-късен етап.

 

Инцидентът с 16-годишната Ванеса стана публично известен преди два дни, като от благоевградската полиция обясниха забавянето на информацията с допълнително медицинско изследване на битото момиче.

 

Както Mediapool съобщи във вторник, според първончалните данни, събрани от униформените, Георги Калинков е бил повикан от дъщеря си, след като тя се спречкала с другото дете. Сигнал за нанесения побой бе подаден и от екипа на "Бърза помощ", който откарал пострадалата до местната болница.

 

След като медиите съобщиха за случая самият Калинков отрече пред бТВ дори да е докосвал малката Ванеса, като разказа, че "когато отидох на местото, заварих една тълпа от деца, които биеха моята дъщеря и аз отидох, разблъсках децата, взех си моята дъщеря и си тръгнах. Нито някой съм удрял, нито някой съм бил!"

 

По думите на 14-годишната Надя пред местната агенция "Е-79" пък, по-голямото момиче отдавна я тормозело, тъй като мислело, че проявява интерес към момче, което пострадалата Ванеса харесвала. Съпругата на Калинков – Веселина, също отрече мъжът ѝ да е удрял момичето, като уточни, че тя първа отишла на мястото на инцидента и Ванеса ѝ налетяла. Отрече и 16-годишното дете дори да е падало на земята.


Георги Калинков бе подсъдим за убийството на Чората заедно с колегите си Мирослав Писов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. След като четири пъти те чуваха осъдителни решения на първа и втора инстанция, Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги оправда през юни 2011 г.

Основните аргументи на ВКС бяха, че смъртта на Чората е причинена от позата на тялото му при ареста, хронични заболявания на белите дробове и сърцето, употреба на кокаин, както и от "умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия". Присъдата по изключително заплетеното дело, изпълнено с обрати и противоречиви медицински заключения, бе лично прогнозирана от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов още през 2009 г., които изразиха публично надеждата си върховните съдии да вземат "правилното решение".

Споделяне

Още по темата

Още от България