Оправдан за убийството на Чората пребил 16-годишно момиче

Бившият антимафиот Георги Калинков раздал правосъдие от името на дъщеря си

Георги Калинков (в средата, с голата глава) в съда. Снимка: БГНЕС

Един от окончателно оправданите за убийството на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората бивши антимафиоти – Георги Калинков, е нанесъл побой на 16-годишно момиче, което се спречкало с дъщеря му.

Това съобщиха във вторник местните медии, позовавайки се на полицията в Благоевград, уточнявайки, че случаят е бил крит два дни.

От областната дирекция потвърдиха за инцидента пред Mediapool, като обясниха, че макар всичко да се е случило на 29 септември, то е отразено в полицейския бюлетин едва във вторник, тъй като е имало допълнително развитие.

Потърпевшата Ванеса Викторова още в понеделник е била освидетелствана, но ден по-късно отново се оплаква от главоболие и минава нови медицински прегледи. От полицията не подават своевременно информация до медиите и прокуратурата, за да изяснят точно за каква степен на нанесена телесна повреда става въпрос.

От ОДП-Благоевград не уточниха дали Калинков е признал за действията или подобно на процеса за убийството на Чората е отрекъл всички обвинения от другата страна. Това всъщност може да се очаква и предвид обстоятелството, че от името на дъщерята на Калинков – 14-годишната Надя, също е подадена жалба в полицията.

Именно спречкване между Ванеса и Надя става причина за "мъжката" намеса на бившето спецченге. Според първоначалната информация на благоевградските разследващи двете момичета се сдърпват, след което дъщерята на Калинков му позвънява по телефона и той се появява, за да раздаде справедливост.

Разпитаните досега свидетели на инцидента са раздвоени по отношение на спречкването на двете момичета, като едната част твърди, че те са се сбили, а друга – че само са се скарали. Няма обаче съмнение, че след идването си на мястото на инцидента Калинков е нанесъл удари по тялото на детето. Сигнал за това е бил подаден в ОДП-Благоевград и от екипа на "Бърза помощ", който е бил повикан след инцидента.

Калинков бе подсъдим за убийството на Чората заедно с колегите си Мирослав Писов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. След като четири пъти те чуваха осъдителни решения на първа и втора инстанция, Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги оправда през юни 2011 г.

Основните аргументи на ВКС бяха, че смъртта на Чората е причинена от позата на тялото му при ареста, хронични заболявания на белите дробове и сърцето, употреба на кокаин, както и от "умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия". Присъдата по изключително заплетеното дело, изпълнено с обрати и противоречиви медицински заключения, бе лично прогнозирана от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов още през 2009 г., които изразиха публично надеждата си върховните съдии да вземат "правилното решение".

Чората почина през 2005 г. в центъра на Благоевград при акция по задържането му на спецчасти в рамките на операцията "Респект". Смъртта му предизвика силен обществен шум, тъй като МВР укри случая и впоследствие обяви, че Димитров е починал от стрес при вида на маскираните полицаи. След това се стигна до разследване, тъй като тогавашният вътрешен министър Румен Петков промени мнението си и се разграничи от действията на служителите си.

Първоначалната аутопсия, лансирана лично от Петков, установи, че Димитров е починал заради стреса от ареста и кардиогенния шок, причинен от злоупотреба с кокаин. След това покойният проф. Стойчо Раданов бе категоричен, че до леталния изход се стигнало след удар в тила. А накрая експертите от ВМА повторно оневиниха полицаите, като отново подчертаха дебело, че Чората е злоупотребявал с кокаин.

Споделяне

Още по темата

Още от България