Бизнес философия по "Трите прасенца": Синдикатите са вредни, а работниците търтеи

Кирил Домусчиев, сн: БГНЕС

Трите национално представени работодателски организации БСК, КРИБ и АИКБ нападнаха в понеделник синдикатите заради прекратения след техните заплахи за протести дебат за отпадането на добавката за прослужено време. Бизнес организациите използваха в презентацията си приказката за трите прасенца, за да онагледят колко вредни са синдикатите и как водят до изкривяване на пазара и несправедливо заплащане, а работниците бяха заклеймени като “търтеи“, които непрекъснато искат, без да дават.

Работодателите обвиниха синдикатите в изкривяване на истината и предоставяне на неверни данни, с които заблуждават управляващите относно социалния ефект на класа за прослужено време и поискаха от правителството диалогът за отпадането на добавката да продължи.

“Ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-малки компетентности, които пъдят инвеститорите. Сривът на инвестициите е следствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат, без да дават“, заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Слайд от презентацията.

Той посочи и предложението им до министър-председателя - след като реши, че трябва да бъдат запазени добавките, да въведе отново доплащането за прослужено време и за държавните служители, което е отменил 2012 г., "за да няма дискриминация".

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев пък обяви синдикатите за вредни за икономиката и държавата.

“Синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат за развитието на икономиката, за развитието на държавата и реално, пречейки на развитието на икономиката, те пречат и в социалната сфера, и във всякакви други сфери на социалния живот“, заяви той.

Според него в последните години България се е превърнала в синдикална република. Той е убеден, че там, където няма синдикати, предприятията работят и бизнесът върви.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал пък илюстрира ситуацията на трудовия пазар с приказката за трите прасенца, в която двете по-мързеливи прасенца потърсили защита в къщичката на работливото прасенце, което положило повече усилия, за да я построи здрава. Във варианта на работодателите трите прасенца си живеели в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно, по 1000 лв. заплата. След това обаче работливото прасенце решило да напусне страната и заминало за чужбина.

Велев допълни, че синдикатите приличат на "човек застанал на брега на реката, който говори на водата - течи, течи". По думите му, вместо да търсим решение как да ускорим икономическия растеж, как да повишим производителността, уменията и навици на хората, се занимаваме с измисляне на начини как да работим по-малко и да получаваме повече. "Е, няма такива начини. Единственият начин е да се работи повече и по-добре и да се краде по-малко", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес