Синдикално-работодателските пререкания ескалират

Профсъюзите се оплакват в Европа и света от арогантност на бизнеса, той пък сезира Комисията срещу дискриминацията за класа към заплатите

Божидар Данев (БСК) и Кирил Домусчиев (КРИБ) противопоставят позиции с Пламен Димитров (КНСБ) и Димитър Манолов ("Подкрепа")

Пламналаната война, заради класа "прослужено време" към заплатите, между работодатели и синдикати става все по-ожесточена и излезе от полето на дежурната размяна на остри реплики.

След като преди два дни представителите на бизнеса обявиха работниците за "търтеи", в сряда съобщиха, че са сезирали Комисията против дискриминация заради добавките за прослужено време в частния сектор. Работодателските организации твърдят, че въпросното плащане е форма на дискриминация спрямо младите работници, които все още нямат натрупан опит, а също и спрямо заетите в държавния сектор, където въпросните добавки бяха премахнати преди пет години.

В същото време двете големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че ще сезират всички международни институции заради "нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни".

Писмото на двата профсъюза е с апел за подкрепа и реакция е адресирано до Международната организация на труда, МКП, ЕКП, Европейската комисия, Европейският икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

В понеделник трите национално представени работодателски организации БСК, КРИБ и АИКБ нападнаха синдикатите заради прекратения след техните заплахи за протести дебат за отпадането на добавката за прослужено време. Бизнес организациите окачествиха синдикатите като вредни, работниците като "търтеи" и използваха приказката за трите прасенца, за да онагледят вредата от профсъюзите.

"В последните няколко дни българското общество е свидетел на нечувана агресия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от основните ценности на европейската демокрация, каквато е социалното партньорство и социалния диалог. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени "търтеи, мързеливци и престъпници" (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за "вредни", "пречещи на развитието на страната и икономиката" и "неслучайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма" (Кирил Домусчиев, КРИБ)", припомнят в писмото си синдикатите.

"Споделяме възмущението и огорчението си с вас, защото подобно поведение не бива да се подминава с мълчание. Не само, защото руши авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации. Така, съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда за национални и чужди инвеститори и производители", казват синдикатите.

"Още по-малко така могат да се стимулират квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си", допълват в апела си към международните институции от двете национално представени организации на труда в страната ни.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" припомнят, че значението и ролята на социалните партньори, техните отговорности, са обект на текстове във всички документи на ЕС – от Договора за функциониране на Европейския съюз, през дълга поредица от директиви, становища, препоръки и обръщения на Комисията и Съвета.

"На този фон, подобни изказвания са не само груби, цинични, но и опасни, тъй като създават прецеденти, които могат да взривят социалния мир".

По думите на синдикатите призивите на "тези самозабравили се работодателски водачи, освен че грубо погазват норми, както на Конституцията на Република България, така на документи на МОТ, на Европейската харта за правата на човека и на договорите за учредяване и функциониране на Европейския съюз, имат характер и на престъпен състав, доколкото са призиви за разрушаване устоите на европейската демокрация и на държавата, които се гарантират и чрез синдикатите, техните права и отговорности", се казва в писмото, подписано от президентите на КНСБ Пламен Димитров и на "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Убедени сме, че сериозните и отговорни работодателски екипи на секторите и предприятията ще продължат отговорното си и уважително сътрудничество и диалога със своите партньори и няма да се подведат по вредните и провокативни призиви за "вредата" от синдикатите, техните права и отговорности", завършва писмото на двата синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес