Валери Симеонов подкрепя отпадането на клас прослужено време

Валери Симеонов

Класовете за прослужено време към работната заплата трябва да отпаднат, заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Министерския съвет след среща с представители на работодателски организации в четвъртък. По думите му така ще може да се приеме европейски механизъм за определяне на минималното трудово възнаграждение у нас.

Така той на практика подкрепи отдавна предлаганото и дискусионно отпадане на този клас, който с всяка прослужена година повишава трудовото възнаграждение, макар и с малко.

"Няма друга държава, в която да има такова административно вмешателство на държавата на пазара на труда и да има задължителен процент за прослужено време. Това всъщност дискриминира младите работници и служители", заяви след разговора Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

По думите му така се стимулира мързел, а не трудолюбие. Целта не e намаление на възнагражденията на работници и служители, заяви Велев и отново разви тезата, че досегашните суми по класът за прослужено време трябва да се включат в заплатите и след това да се премахнат.

Работодателските организации за пореден път не успяха да ратифицират 131-ва конвенция на Международната организация на труда, която предвижда обвързване на минималната работна заплата със средната работна заплата и производителността на труда.

Срещата беше работна, решения не са вземани, готов съм и за разговори със синдикатите по темата, каза още Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?