Отпадането на клас ”прослужено време” никога не е било в дневния ред на кабинета

Бисер Петков

Отмяната на клас "прослужено време" никога не е била в дневния ред на правителството, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в събота в потвърждение на заявката, която беше дадена в четвъртък след срещата на синдикатите с премиера Бойко Борисов, че добавката за стаж остава.

Идеята за отпадането на добавката беше лансирана от вицепремиера Валери Симеонов и получи широк обществен отзвук, като бяха изразени както мнения в нейна подкрепя, така и заплахи за протести от страна на синдикатите, ако тя се реализира. След срещата при премиера в четвъртък обаче Сименов се извини, че е изразил лично мнение по въпроса, а синдикатите заявиха, че Борисов ги е уверил, че отпадането на класа ”не е тема в момента”.

”Не съм участвал на срещата, която се проведе с работодателските организации, поне от моя гледна точка този въпрос не е стоял в дневния ред на правителството”, заяви Петков в събота пред Нова телевизия. Той допълни, че въпросът не веднъж е поставян от работодателите и от синдикатите, но на този етап няма съгласие.

Петков коментира, че преди тази добавка е била свързана с продължителна работа на едно лице при един работодател, сега смяната на работодатели е доста честа.

”Реалностите на трудовия пазар се промениха, динамиката е много по-голяма. Много честа е смяната на работодателите от страна на работещите”, каза той. Попитан дали и той обмисля модифициране на тази добавка, Петков отговори, че ако този диалог се води в правилния формат – Националния съвет за тристранно сътрудничество, може да се намери взаимно приемливо решение.

”Въпросът настоятелно се поставя от работодателите не от вчера”, заяви Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?