Отпадането на клас ”прослужено време” никога не е било в дневния ред на кабинета

Бисер Петков

Отмяната на клас "прослужено време" никога не е била в дневния ред на правителството, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в събота в потвърждение на заявката, която беше дадена в четвъртък след срещата на синдикатите с премиера Бойко Борисов, че добавката за стаж остава.

Идеята за отпадането на добавката беше лансирана от вицепремиера Валери Симеонов и получи широк обществен отзвук, като бяха изразени както мнения в нейна подкрепя, така и заплахи за протести от страна на синдикатите, ако тя се реализира. След срещата при премиера в четвъртък обаче Сименов се извини, че е изразил лично мнение по въпроса, а синдикатите заявиха, че Борисов ги е уверил, че отпадането на класа ”не е тема в момента”.

”Не съм участвал на срещата, която се проведе с работодателските организации, поне от моя гледна точка този въпрос не е стоял в дневния ред на правителството”, заяви Петков в събота пред Нова телевизия. Той допълни, че въпросът не веднъж е поставян от работодателите и от синдикатите, но на този етап няма съгласие.

Петков коментира, че преди тази добавка е била свързана с продължителна работа на едно лице при един работодател, сега смяната на работодатели е доста честа.

”Реалностите на трудовия пазар се промениха, динамиката е много по-голяма. Много честа е смяната на работодателите от страна на работещите”, каза той. Попитан дали и той обмисля модифициране на тази добавка, Петков отговори, че ако този диалог се води в правилния формат – Националния съвет за тристранно сътрудничество, може да се намери взаимно приемливо решение.

”Въпросът настоятелно се поставя от работодателите не от вчера”, заяви Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес