Бизнесът иска намеса на Плевнелиев за отмяната на такса смет според имота

Българската стопанска камара (БСК) е потърсила помощта на президента Росен Плевнелиев за сезиране на Конституционния съд, че сегашното определяне на такса смет според цената на имота или стройността на активите противоречи на основния закон. Това съобщиха във вторник от бизнес организацията, според която трябва да се махне порочната общинска практика да не се отчитат количествата генерирани отпадъци от семействата или фирмите при гласуването на размера на такса смет.

Според камарата сегашният Закон за местните данъци и такси противоречи на конституцията, според която "общинският съвет определя размера на местните такси по ред, определен със закон“, а законът позволява на местната власт да определя базата за начисляване на таксата, "когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци“.

От 1 януари 2011 г. вече е възможно да се установи точно какви количества отпадъци се изхвърлят, тъй като заради въведената такса за депониране на отпадъците в регионално или общинско депо, техните обеми се теглят. Тоест общините вече разполагат с механизми за установяване на количествата отпадъци, което обезсмисля текста, позволяващ вратичката за общините таксата да е според цената на имота или активите, посочват от БСК в писмото до държавния глава. Организацията коментира за пореден път, че в момента таксата смет се явява втори имотен данък.

Бизнесът иска президентът да съдейства за определяне на таксата смет според тяхното количество, каквато е практиката във всички европейски страни и за което БСК се бори от девет години. Заради несправедливия начин на формиране на таксата БСК вече заведе дела във Върховния административен съд, подала е жалба в Комисията за защита от дискриминация и е отправила многобройни предложение за нормативни промени, но все още няма резултат от това.

Споделяне

Още от България