Бизнесът остава готов за протест заради цените на еленергията

Ако до 21 февруари не почне изпълнение на мерките за реформи, оставката на ресорния министър пак е на дневен ред

Бизнесът остава готов за протест заради цените на еленергията

Национално представените работодателски организации остават готови за протест срещу драстично поскъпналия ток за бизнеса и дадоха срок на правителството до 21 февруари да започне поетапното изпълнение на набелязаните преди седмица мерки за енергийни реформи. Ако това не се случи, искането за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, което бе оттеглено от бизнес формациите в замяна на обещания за промени, отново ще е на дневен ред.

Това съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България в понеделник, когато е имало заседание на нейното ръководство по различни въпроси. В нейно становище, изпратено до медиите, се посочва, че сред най-спешните мерки за нормализирането на пазара на електроенергия у нас са санкционирането на нелоялните търговски практики, както и прекратяването или предоговарянето на дългосрочните договори за изкупуване на тока от т.нар. американски централи.

Необходимо е също спешно излизане на борсата на ВЕИ, когенерации и обезпечаване на доплащанията чрез договори за разлики, както и подходящи продукти, които да се търгуват на борсата, припомниха от бизнес организациите договорените преди седмица на среща при премиера Бойко Борисов бъдещи законови поправки.

Ако поетапното изпълнение на тези мерки не започне до идната сряда, работодателските организации ще подновят искането си за оставка на енергийната министърка, която веднъж вече бе обвинена, че не може да се справи с проблемите в енергетиката. Работодателите заявяват готовност за провеждане на първоначално насрочения за 28 февруари протест срещу повишението на цената на електроенергията в края на месеца.

На заседанието е била приета и позиция относно дефиницията за малки и средни предприятия, определена от ЕС и възприета в Закона за малки и средни предприятия у нас. От АИКБ предлагат да се предприемат мерки за актуализиране на прага, както и да се даде възможност компаниите сами да избират по кои два от трите количествени изисквания - среден брой служители, нетен оборот или обща сума на баланса, да се определят като малки предприятия.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?