Бизнесът в София прави улици и градинки, общината - ускорява метрото

Разширението на третата линия на метрото тръгва през 2021 г.

Собствениците на бизнес сгради ще инвестират в улици и градинки, а в замяна общината ще ускори ремонтите на големите булеварди и метрото. За това се разбраха на работна среща Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) и представители на Столична община. Срещата е била по инициатива на бизнеса, съобщиха от АСБС.

Част от акцентите на срещата са били строителните и ремонтните дейности по северната скоростна тангента, бул. "Рожен", третия лъч на метрото, разширението на бул. "Филип Кутев" и връзката с бул. "Тодор Каблешков".

"Радваме се, че отново срещаме разбиране от страна на общинската администрация в лицето на главния архитект Здравко Здравков за развитието на транспортната инфраструктура на града. Обсъдихме трите основни бизнес зони в София - зона "Хладилника", бул. "Цариградско шосе", зоната около "Бизнес парк София". Готови сме да инвестираме в подобрение на общинската транспортна инфраструктура съвместно с общината", каза Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

Развитието на метрото

Най-интересната част за бизнеса беше развитието на третия лъч на метрото, представено от заместник-кмета по строителството Ангел Джоргов.

В началото на следващата година се очаква да започне строителството на отсечката в посока на кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски". Днес бяха отворени ценовите оферти на строителите и се очаква най-късно до края на месеца избраните изпълнители вече да са ясни.

В момента тече процедура по изменение на Общия устройствен план (ОУП) на София за разширението на метрото в посока зала "Арена Армеец" и Окръжна болница. Публичното обсъждане на този проект е насрочено за 26 ноември. Разширението на третия лъч в това направление ще обслужва многобройните бизнес сгради по бул. "Цариградско шосе".

Очакванията са процедурите по изменението на ОУП да приключат до средата на 2021 г., е съобщил Ангел Джоргов.

Планът предвижда да има няколко спирки на метрото в този участък. Едната ще е в района на Румънското посолство, следващата под зала "Фестивална", две в квартал "Слатина", следващата ще е между зала "Арена Аремеец" и "София Тех парк" и последната ще е при подлеза на Окръжна болница, каза пред Mediapool инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен".

За да върви по-бързо процедурата успоредно с промените в плана ще тече и процедурата за избор на строители. Така, ако няма обжалвания е възможно строителството да започне в началото на 2022 г.

Бизнесът оценява положително усилията на Столична община да обоснове изграждането на метростанция в зоната до лифта на Симеоново. По този начин ще се насърчат излетите в планината Витоша и връзката ѝ с града, посочиха от АСБС.

Бизнес зона "Хладилника"

Главният архитект на София Здравко Здравков очаква отчуждителните процедури по разширението на бул. "Филип Кутев" да завършат в средата на следващата година и да започнат строителните дейности.

Заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев посочи, че изпълнението на това разширение е от изключителна важност, тъй като бившата индустриална зона "Хладилника" днес е един от най-активно развиващите се райони на София.

Здравко Здравков представи и новите функционалности на дигиталната платформа NAG.mobile. Тя предоставя достъп до всички административни актове, свързани с конкретните имоти в столицата, и подобрява прозрачността в работата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

В замяна бизнесът вече инвестира в изграждането на по-малки улици и в зелени площи. Таня Косева-Бошова, която е един от инвеститорите в проекта Park Lane Office Center, който е пред завършване на ул. "Сребърна" посочи, че те са направили улицата до сградата и ще инвестират в общински имот от 4 дка, който ще превърнат в парк.

Споделяне

Още от Бизнес