Блеър остава верен на курса си за ЕС и Ирак

Британският премиер Тони Блеър заяви, че слабото представяне на неговата Лейбъристка партия на изборите миналата седмица няма да го принуди да промени посоката на водената политика.

Блеър посочи, че не е глух за гласа на електората, но е убеден в правилността на решението за войната в Ирак.

Независимо от изключително успешното представяне в европейските избори на Партията на независимостта на Обединеното кралство, която иска страната да излезе от Европейския съюз, премиерът каза, че няма да позволи Великобритания да бъде "маргинализирана в Европа".

Лидерът на консерваторите Майкъл Хауърд също заяви пред своите депутати, че няма да променя курса вследствие на изборите.

Лейбъристите и консерваторите претърпяха най-слабото си от десетилетия насам представяне в изборите за Европейски парламент, а Партията на независимостта удвои резултатите си от 1999 г., получавайки 16% от гласовете, с което остави либералдемократите на четвърто място.

Партията на независимостта увеличава от трима на 12 депутатите си в Европейския парламент.

Нейният успех поставя под допълнителен натиск министър - председателя, който се опитва да постигне споразумение по проекта за конституция на ЕС.

Според него оттеглянето на страната от ЕС, за което настояват евроскептиците, ще бъде "акт на изключителна глупост". Блеър посочи още, че маргинализирането на Великобритания от Европа не е в неин интерес.

"Страната е изправени пред големи предизвикателства, има проблеми, които трябва да решаваме, големи спорове, които трябва да се печелят за бъдещата насока в политиката на тази страна. Но аз съм готов да спечеля тези спорове", каза премиерът.

Войната в Ирак бе посочена като причина за отлива на избиратели от управляващата Лейбъристка партия и Тони Блеър призна, че конфликтът е доминирал приоритетите на страната месеци наред.

"Разбирам силните емоции, които той предизвика", посочи Блеър и добави, че лидерството понякога означава да се вземат непопулярни решения.

Той продължава да е убеден, че тероризмът, оръжията за масово поразяване и опасните държави са ключова заплаха за сигурността на света.

С течение на времето тази преценка ще бъде оценена като вярна, прогнозира Блеър.

Той посъветва депутатите от своята партия да си сдържат нервите и да фокусират усилията си по вътрешни проблеми като обществените услуги.

На приключилите избори за Европейски парламент лейбъристите получиха 23% - с 6% по-малко от предишните избори, което е най-слабото им представяне отпреди Първата световна война.

Торите спечелиха повече гласове - 27% - което обаче отново е най-ниският им резултат от които и да избори, провеждани в страната, от 1832 година.

На среща с депутатите от партията в парламента Майкъл Хауърд заяви, че изборите за Европарламент са платформа, на която консерваторите стъпват, за спечелване на общите избори догодина.

Той заяви, че няма да има промяна в политиката по отношение на Европа, независимо от успеха на Партията на независимостта.

Съпредседателят на партията Лайъм Фокс предрече, че Майкъл Хауърд ще заеме премиерския пост, ако настоящият изборен резултат се повтори на общите избори.

Пред Би Би Си Хауърд заяви, че не е толкова изненадващо, че много от техните избиратели са преминали към Партията на независимостта на европейските избори.

"И те като нас не искат министър - председателят да подписва конституцията на ЕС тази седмица и той, разбира се, няма никакъв мандат да подписва тази конституция", каза Хауърд.

Либералдемократите качиха с 2% - до 15 на сто - резултата си в европейските избори и подчертаха, че са единствената от големите партии, която бележи покачване, независимо, че бяха изпреварени от Партията на независимостта.

Споделяне

Още от Свят