Блеър: Подценяването на тероризма е "смъртна опасност"

Британският премиер Тони Блеър предупреди за реалната заплаха от международния тероризъм и посочи, че той трябва да бъде удържан на всяка цена.

В реч пред гласоподаватели в своя избирателен окръг Седжфийлд, Североизточна Англия, Блеър направи най-подробната засега защита на решението Великобритания да влезе във война с Ирак, предадоха световните агенции.

Междувременно в интервю за британския вестник Индипендънт бившият лидер на международните оръжейни инспектори в Ирак Ханс Бликс заяви, че войната в Ирак е незаконна на базата на съществуващите резолюции на ООН.

Блеър, който е поставен под натиск да публикува юридическия съвет, който му е бил даден преди нахлуването в Ирак, заяви, че критиците трябва да спрат да атакуват интегритета му и да приемат, че решението е въпрос на преценка.

Блеър добави, че преценката му и тогава, и сега е, че той не може да поеме риска, който представлява глобалния тероризъм.

Той добави, че това е заплаха, каквато светът не е срещал досега и предупреди, че подценяването на световния тероризъм представлява "смъртна опасност".

"Терористичната заплаха, насочена срещу Великобритания и срещу целия свят, е реална", каза британският премиер. Според него терористичната организация Ал Каида се е опитвала да се сдобие с оръжия за масово унищожение, за да ги използва в атентатите си. Поне двама пакистански учени са помагали на Ал Каида да създаде ядрено оръжие, а в Афганистан групировката е обучавала доброволците да използват отрови и химическо оръжие, твърди Блеър.

Той обясни, че след ударите срещу САЩ от 11 септември осъзнал мащаба на заплахата и се убедил в необходимостта от действия срещу тероризма и престъпните режими по света. Не можем да си позволим грешка от прекомерна предпазливост, подчерта Блеър.

Той призова за реформа в ООН, която да гарантира способността на световната организация реално да се бори с тероризма, а не само да говори.

Тони Блеър оправда британското участие във войната в Ирак, като изтъкна, че заплахата от бившия иракски президент Саддам Хюсеин е трябвало да се отстрани "на всяка политическа цена".

Все пак той настоя, че никога не е посочвал Ирак като пряка заплаха за Великобритания. "Истината е, че влязохме във войната, за да наложим на Багдад резолюциите на ООН", каза британският премиер.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?