Блеър: Подценяването на тероризма е "смъртна опасност"

Британският премиер Тони Блеър предупреди за реалната заплаха от международния тероризъм и посочи, че той трябва да бъде удържан на всяка цена.

В реч пред гласоподаватели в своя избирателен окръг Седжфийлд, Североизточна Англия, Блеър направи най-подробната засега защита на решението Великобритания да влезе във война с Ирак, предадоха световните агенции.

Междувременно в интервю за британския вестник Индипендънт бившият лидер на международните оръжейни инспектори в Ирак Ханс Бликс заяви, че войната в Ирак е незаконна на базата на съществуващите резолюции на ООН.

Блеър, който е поставен под натиск да публикува юридическия съвет, който му е бил даден преди нахлуването в Ирак, заяви, че критиците трябва да спрат да атакуват интегритета му и да приемат, че решението е въпрос на преценка.

Блеър добави, че преценката му и тогава, и сега е, че той не може да поеме риска, който представлява глобалния тероризъм.

Той добави, че това е заплаха, каквато светът не е срещал досега и предупреди, че подценяването на световния тероризъм представлява "смъртна опасност".

"Терористичната заплаха, насочена срещу Великобритания и срещу целия свят, е реална", каза британският премиер. Според него терористичната организация Ал Каида се е опитвала да се сдобие с оръжия за масово унищожение, за да ги използва в атентатите си. Поне двама пакистански учени са помагали на Ал Каида да създаде ядрено оръжие, а в Афганистан групировката е обучавала доброволците да използват отрови и химическо оръжие, твърди Блеър.

Той обясни, че след ударите срещу САЩ от 11 септември осъзнал мащаба на заплахата и се убедил в необходимостта от действия срещу тероризма и престъпните режими по света. Не можем да си позволим грешка от прекомерна предпазливост, подчерта Блеър.

Той призова за реформа в ООН, която да гарантира способността на световната организация реално да се бори с тероризма, а не само да говори.

Тони Блеър оправда британското участие във войната в Ирак, като изтъкна, че заплахата от бившия иракски президент Саддам Хюсеин е трябвало да се отстрани "на всяка политическа цена".

Все пак той настоя, че никога не е посочвал Ирак като пряка заплаха за Великобритания. "Истината е, че влязохме във войната, за да наложим на Багдад резолюциите на ООН", каза британският премиер.

Споделяне

Още от Свят