Блиц: Кадафи отказал покана на Първанов

Българските власти възнамеряват да помолят бившия югославски президент Зоран Лилич да посредничи пред либийския лидер Муамар Кадафи, за да бъдат пуснати на свобода пет български медицински сестри, осъдени на смърт за умишлено разпространяване на СПИН в детската болница в Бенгази, пише белградският вестник Блиц в днешния си брой под заглавие "Лилич освобождава осъдените на смърт българки". Според изданието либийският лидер Муамар кадафи е отхвърлил поканата на българския президент Георги Първанов да посети София.

Източник на вестника от София, близък до българското правителство, съобщил, че правителството на България се е решило на тази стъпка, след като бе съобщено, че Зоран Лилич, като пратеник на президента Светозар Марович, в края на миналата седмица посети Кадафи и му връчи покана да посети Белград.

В Триполи тази покана бе приета, а датата на посещението още не е уточнена, пише в. Блиц.

Българското правителство през изминалите седмици води трескава дипломатическа битка в опит да спаси от сигурна смърт българските медицински сестри, които бяха осъдени от либийските власти заради умишлено заразяване със СПИН на 430 деца, отбелязва в. Блиц. От ЕС бе поискано върху Триполи да се упражни натиск, Америка обеща, че внимателно ще следи хода на процеса, българските министри обикалят арабските страни, търсейки подкрепа. Засега не се забелязва никакъв напредък. Кадафи отхвърли призива на българския президент Георги Първанови да посети София. Затова бе решено да се играе със сръбската карта, пише сръбското издание.

България с голямо внимание ще следи посещението на Кадафи в Белград, както и срещите, които Лилич има в Либия. Сигурни сме, че ще има раздвижване, казал за Блиц източник от София, който пожелал да остане анонимен. Същият източник подчертал, че на България е известно, че бившият югославски президент Зоран Лилич има изключителни политически и бизнес контакти в Либия и че всички врати там са отворени за него.

Като едно от предложенията, което българите биха могли да направят на Либия като замяна за пускането на медиците, е изграждането на луксозна болница на стойност 50 милиона долара, в която да се лекуват заболелите деца.

Блиц се опитал вчера да получи потвърждение на тази новина и от Зоран Лилич. Мобилният му телефон бе недостъпен, а неговата съпруга любезно каза, че той продължава да е в Либия и неговото завръщане в Белград се очаква идната седмица, пише изданието.

Източник, близък до Лилич, ни каза, че се съмнява, че той ще предаде въпросното предложение на българите, тъй като става въпрос за твърде тежки обвинения и почти невъзможна мисия, посочва Блиц. От друга страна властите в България смятат, че Лилич е един от малкото европейски политици, които имат такъв добър достъп до Кадафи - единственият, който в този момент може да сложи край на драмата.

Лилич и либийският лидер са стари познати и през изминалите години са имали много сърдечни срещи. Медиите забелязаха, че няколко дни след започването на бомбардировките срещу СРЮ през 1999г. Лилич имаше среща в Триполи с Кадафи, на която представи мирна инициатива, която предвиждаше "създаване на сили за поддържане на мира". Либия тогава прие да лобира за Сърбия в арабските среди, но тогавашният президент Слободан Милошевич отхвърли тази инициатива. През октомври 1999г. Лилич от името на Милошевич удостои Кадафи с почетен знак - голяма звезда, в знак на признание за приноса му за укрепването на двустранните отношения, пише в. Блиц.

По БТА

Още от България