Близки до властта кадри готвени да влязат в Комисията за защита на личните данни

Близки до властта кадри готвени да влязат в Комисията за защита на личните данни

Министерският съвет одобри в сряда предложението на вътрешния министър Цветлин Йовчев за подмяна на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Дотук няма изненада, защото органът вече година и половина работи с изтекъл мандат.

Съставът на комисията, който правителството предлага за одобрение на парламента, е следният: председател Венцеслав Караджов, членове: Цветелин Софрониев, Цанко Цолов, Мария Матева и Веселин Целков.

Венцеслав Караджов, който има 13 години юридически стаж, е бивш член на ЦИК. По-известен е с това че е бивш съпруг на министъра на правосъдието в служебното правителство Диан Ковачева и настоящ съпруг на председателя на парламентарната комисия по еврофондовете и депутат от БСП Деница Караджова.

Цветелин Софрониев беше кандидат за депутат от листата на БСП на миналогодишните избори.

Мария Матева и Веселин Целков са били членове на КЗЛД, а Цанко Цолов и в момента е шеф на отдел в органа по сигурността на личните данни.

По повод на предложенията от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) разпространиха отворено писмо, адресирано до ангажираните с избора на нови членове на комисията институции.

"КЛЗД е орган от изключително значение по отношение налагането на стандартите и спазването на правилата, свързани с боравенето с лични данни. Нещо повече, тя е и гарант за прилагането на решенията на Европейската комисия в областта на защитата на лични данни и определянето на политика в тази толкова важна сфера от социалния живот", се казва в писмото.

От неправителствената организация напомнят, че Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание в чл. 87 изрично предвижда възможността НС да приема правила за процедурата за избор на органи, които се избират от него съгласно съответния нормативен акт.

Случаят с КЗЛД попада директно в обсега на тази уредба. Смятаме, че голямата обществена значимост на комисията и високите обществени очаквания за обективен, прозрачен и публичен избор на ключовите за управлението на държавата позиции, налагат изработването на нарочни правила за процедурата за избор на предложените от МС за председател и членове на КЗЛД имена", казват още от БИПИ.

Организацията призовава да се изработят такива правила, в които да залегнат следните елементи: "пълна проверка на предложените от МС кандидатури, включително по съмнения за конфликти на интереси и непотизъм; детайлна оценка на състоянието на КЗЛД с идентифицирани успехи, потенциални проблеми и необходимост от промени; публично изслушване на предложените за членове на комисията с възможност за представители на гражданското общество, експерти в областта и медиите да изпратят въпроси, които да бъдат зададени по време на изслушването; създаване на специализирана временна комисия, която да се занимае с цялостната подготовка на избора".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?