Близки на загиналите в южнокорейския ферибот излязоха на протест

Близките на пътници от потъналия южнокорейски ферибот излязоха на протест срещу неефективната, според тях, спасителна операция, организирана от властите, съобщават световните агенции.

Полицията спря около 100 души, които се опитваха да напуснат остров Джиндо, за да проведат шествие до столицата Сеул. От потъването на плавателния съд насам, те чакат новини за своите близки и приятели, стотици от които все още се водят безследно изчезнали.

Според  семейства, ръководителите на издирвателната операция си прехвърлят отговорността и не вършат нищо. Вече да е почти сигурно, че от водата ще бъдат извадени единствено безжизнени тела – апаратурата не засича никакви шумове от вътрешността на потъналия кораб.

Едва в събота водолази успяха да проникнат в потъналия ферибот и да извадят 26 тела, като така общият брой на жертвите достигна 58. Издирват се други 244. При корабокрушението от 16 април бяха спасени 174 пасажери.

Около 350 от пътувалите на борда са от гимназия в предградие на Сеул, които били на екскурзия. Директорът на училището се самоуби след трагедията.

При разследването стана ясно, че фериботът се е преобърнал в момент, в който капитанът му не е бил на мостика. Той беше арестуван.

В момента в издирването на изчезналите участват 200 кораба, 34 самолета и 600 водолази. Рибарски лодки с мощни прожектори осветяват дъното, за да не спира операцията и през нощните часове, но теченията са силни, а видимостта остава ниска.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят