Близнаков очаква ЕРП-та да станат частни до два месеца

До края на юли ще бъдат продадени седемте електроразпределителни дружества в страната, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков на форум "Предизвикателствата на енергетиката в прехода" във Варна.

До края на годината ще бъдат определени и фирмите-посредници между електроразпределителните дружества и потребителите.

Преди десетина дни Агенцията за приватизация удължи от 25 юни на 9 юли срока за подаване на окончателните оферти от петимата кандидати за ЕРП-та, които са групирани в три пакета. Удължаването е по молба на кандидатите, за да имат повече време да се запознаят с финансовите показатели на дружествата. Единственият критерий за избора на кандидат ще бъде оферираната цена, тъй като и петимата допуснати участници отговарят на предварителните критерии за финансов ресурс, стабилност на фирмата и опит в работата на либерализиран енергиен пазар. Заради последното, от надпреварата бе отстранена руската РАО "Енергийни системи".

Пред форума Близнаков съобщи още, че ТЕЦ-те във Варна, Русе и Бобовдол ще бъдат приватизирани вероятно през 2005 година. Вчера шефът на "Овергаз" Сашо Дончев каза, че най-вероятно "Газпром" ще прояви интерес към сделките за трите ТЕЦ-а.

АЕЦ "Белене" трябва да влезе в експлоатация през 2009 или най-късно през 2010 г., заяви Близнаков, който е категоричен привърженик на идеята за строителство на втора атомна централа в България. Според него, през трите години между затварянето на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г.- и пуска на втората АЕЦ в България няма да има енергийна криза, защото сега съществуващите мощности не работят с пълен капацитет. През този период ще се модернизират и ТЕЦ "Марица Изток 3" и ТЕЦ "Марица Изток 2", напомни Близнаков.

Шефът на енергийната комисия съобщи още, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне около 6 млн. евро за саниране на болници и училища в България, за да се постигне икономия на електроенергия. Изпълнението на проектите започва през септември т.г. В кратки срокове министерствата на образованието и на здравеопазването трябва да изготвят списъците с обектите, които ще бъдат включени в програмата.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?