Близо 1000 души са убити в Ирак за месец, Николай Младенов призова за помирение

Близо 1000 души са убити в Ирак през септември, съобщи Асошиейтед прес.

Страната преживява най-кръвопролитния изблик на насилие от 2008 г., като се смята, че почти всекидневните нападения и безмилостни бомбени атентати са дело на сунитски бунтовници фундаменталисти.

Вълната от нападения заля Ирак, след като ръководеното от шиити правителство извърши кървави репресии над сунитски протестен лагер през април. Оттогава в страната са убити над 5000 души.

Според доклад на мисията на ООН най-тежко засегнат от насилието район в Ирак е столицата Багдад.

Представителят на ООН в Ирак - бившият български външен министър Николай Младенов - отбеляза, че докладът е силен сигнал за тревога, и призова политическите съперници в Ирак да започнат да работят заедно.

"Докато терористите продължават да вземат безразборно на прицел иракчаните, призовавам всички политически лидери да задълбочат усилията си за насърчаване на националния диалог и помирение", посочва в доклада Младенов.

"Политическите, религиозните и цивилни водачи, както и службите за сигурност, са длъжни да си сътрудничат, за да се сложи край на кръвопролитията и да се гарантира, че всички иракски граждани се чувстват еднакво защитени", допълва той в документа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?