Близо 16% позитивни Covid тестове, ще се предложи ново затягане на мерките

Близо 16% позитивни Covid тестове, ще се предложи ново затягане на мерките

Близо 16 на сто са позитивните тестове за заболели от Cоvid-19 в неделя, което ще накара вирусолози и имунолози да предложат на заседание в понеделник на министъра на здравеопазването ново затягане на противоепидемичните мерки

Хиляда осемстотин шейсет и седем са новите заразени с коронавирус, регистрирани през последното денонощие у нас при направени 11 811 теста (15.8 процента положителни). 85.54 процента от регистрираните нови случаи за деня не са ваксинирани.

43 души, от които 90.70 процента неваксинирани, са починали, показват данните от Единния информационен портал.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас достигна 539 619. Те са установени от 5 082 506 теста.

Активните случаи на коронавирус са 60 032. От тях в болници са 6035 души, включително 512 в интензивно отделение. 262 са новопостъпилите в болнично заведение за последното денонощие, от които 90,08 не са ваксинирани.

556 човека с положителен тест за коронавирус са оздравели през последното денонощие.

От началото на кампанията у нас са били поставени 2 626 708 дози ваксини, включително 2 925 за последните 24 часа.

Сред медицинския персонал са потвърдени общо 15 068 случая на коронавирус, включително 4231 лекари и 5055 медицински сестри.

По области, най-много нови случаи на коронавирус през последното денонощие са били регистрирани в София-град (557), следвана от Варна (192), Пловдив (182), Бургас (135) и Сливен (86). По общ брой заразени, отново първа е столицата (134 897), пред Пловдив (48 029), Варна (40 783), Бургас (34 935) и Благоевград (23 973).

"Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник - 18 октомври, всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките", каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея е много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

"Изискването за Covid сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно - да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса", коментира проф. Христова.

Ваксинацията дава възможност за социални контакти, подчерта тя и обясни, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните.

"Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма - ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много", заяви тя.

Проф. Христова беше категорична, че коронавирусът е много коварен и посочи, че малко са заболяванията, които не позволяват ваксиниране.

"Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. ... Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество", каза още тя.

По време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза, смята проф. Христова.

Издаването на фалшивите ваксинационни сертификати проф. Христова определи като чудовищно и много тежко престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?