Близо 270 хиляди сирийци имат правото да доведат семействата си в Германия

Близо 270 хиляди сирийци имат правото да доведат семействата си в Германия
Близо 270 хиляди сирийци в Германия имат право да доведат в страната членове на своите семейства, съобщи  в. "Билд" - статистика, която може да разгорещи допълнително дебата за миграцията шест месеца преди парламентарните избори в Германия, съобщи Ройтерс.
 
"Билд" цитира правителствен документ, според който през 2015 и 2016 г. са били подадени заявления за предоставяне на убежище в Германия от 431 376 сирийци, от които 267 500 ще имат правото на събиране на семействата в Германия.
 
През 2016 г. правителството реши да спре за срок от две години събирането на семействата за мигранти, които получават т.нар. субсидиарна закрила (хуманитарен статут) - давана на лица, за които не се смята, че са лично преследвани, но в чиито родни страни има война, мъчения или друго нехуманно третиране.
 
Сирийците са най-голямата група кандидати за убежище в Германия. Те все по-често получават хуманитарен статут, вместо бежански, и това означава, че получават само право на пребиваване за една година, макар че този срок може да бъде удължен. Но християндемократите на канцлера Ангела Меркел и тяхната баварска сестринска партия ХСС, заедно със социалдемократите - техният коалиционен партньор, миналата седмица решиха да направят изключение за лица с хуманитарен статут в случаи на затруднено положение.
 
През 2016 г. около 280 000 мигранти пристигнаха в Германия - рязък спад в сравнение с 890 000 предишната година. "Билд" пише, че макар още да няма данни за 2017 г., федералната полиция вече е заловила над 20 000 нелегални мигранти на границите през първите три месеца на годината.
Споделяне

Още от Свят