Близо 40 чиновници участвали в узаконяване на фалшивите дипломи

Между 30 и 40 чиновници на средно ниво в Министерството на образованието и науката (МОН) са участвали в схемата за легализиране на фалшиви дипломи за висше образование, с която прокуратурата се зае официално от понеделник. Това научи Mediapool от отлично информирани източници от прокуратурата.

Служителите имали достъп до информационната система в министерството и чрез нея променяли параметрите на свидетелствата за висше образование, като на практика така ставала легализацията им. Фалшивите свидетелства за завършено висше образование били засечени в 5-6 съседни на България държави.

Притежателите на такива дипломи, работещи в чужбина, не показвали нужната квалификация, като така събудили съмнения у работодателите си, които поискали да бъде извършена проверка на свидетелствата.

Дипломати не били издавани от самите висши училища, а се правели от опитни фалшификатори, които ползвали данните на много университети в страната, между които и на СУ “Св. Климент Охридски”.

Желаещите да си намерят работа в чужбина се сдобивали с фалшива диплома, след което се свързвали с някои от чиновниците от мрежата в МОН и срещу 2000 евро превод на документа бивал легализиран. Най-честата практика била документът да се записва със задна дата, все едно, че “висшистът” е чакал доста време да бъде легализиран.

Схемата е действала от около 2 години, обясниха източниците. 

Споделяне

Още по темата

Още от България