Близо 45 500 студенти минали през стажове по европроект, 20% получили оферта за работа

Близо 45 500 студенти минали през стажове по европроект, 20% получили оферта за работа

Близо 45 500 студенти са преминали успешно през стажове, финансирани по европроект на Министерството на образованието и науката. Около 20 на сто от тях са получили предложение за работа, въпреки че повече от 90% са заявили, че биха останали на работа в организацията, в която са били на практика.

Общо в проекта са се включили над 46 000 младежи от почти всички университети в страната.

Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя отбеляза, че проектът "Студентски практики - фаза 1" е един от най-успешните, изпълнявани от образователното ведомство. Той беше финансиран с 35.8 млн. лева и приключва на 29 декември.

Проектът постигна много добри резултати и за министерството връзката между университетите и реалната работна среда продължава да бъде един от основните ни приоритети и ще предложим този проект да продължи с втора фаза, с комбинирано финансиране - национално и европейско, каза Сачева.

По проекта студентите преминаваха през 240 часа практическо обучение. Получаваха и стипендия от 480 лева на месец. Студентите на теория се подпомагат от академични наставници, както и от менторите в организациите, които ги вземат на стаж. те също получават заплащане.

Резултатите показват, че по проекта с практически обучения най-много студенти са били от професионалното направление "Медицина", "Теория на изкуствата", "Химични технологии", "Стоматология", "Спорт", "Право", "Здравни грижи" и други.

По проекта с най-много обучени практиканти е БАН. След това, като работодател, се нарежда университетската болница "Света Марина" във Варна, в която практическото си обучение по медицина са получили 571 студенти. Следват университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен - с 494 студенти, и Детската градина номер 8 в Благоевград, през която се преминали 415 студенти по педагогика.

Най-много от студентите, участвали в проекта, са от Софийския университет - 10 на сто, от УНСС - 8.5%, от Пловдивския университет - 8.4 на сто, от Югозападния и от Великотърновския университет.

Едва 5.64 на сто от стажантите са получили заплащане от работодателите, които са ги взели на практика. Останалите са разчитали само на евросредствата.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?