Близо 90 хил. дръвчета са осигурени за Коледа

Снимка: БГНЕС

Започнал е добивът на коледни дръвчета за тазгодишните празници и държавните горски предприятия имат готовност да предоставят около 90 хил. отсечени и живи елхи, борчета, кедър и др., съобщиха от Министерството на земеделието и храните във вторник.

Петдесет хиляди елхи и 40 хил. дръвчета в контейнери ще се пуснат на пазара. Те се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници. Всички държавни горски стопанства са организирали добива и предоставянето на коледни елхи. Отгледаните дръвчета са предимно от видовете смърч, обикновена и дуглазка ела, бял и черен бор и кедър. Купувачите могат да избират между живи дръвчета в контейнери и отсечени.

Цените на едро се определят от вида и височината. Търговците могат да закупят различните дървесни видове на цени, вариращи от 5 до 25 лева за брой за отсечено дръвче, добити от държавните горски стопанства и от 10 до 30 лева в контейнери.

Крайната цена за потребителите се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането, посочват от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес