Близо 90 жертви на насилието в Мианмар

Близо 90 жертви на насилието в Мианмар

Сраженията между силите за сигурност на Мианмар и мюсюлманските бунтовници рохинги в западната част на страната продължават. В новата вълна от насилие по последни данни са убити 89 души, съобщиха световните агенции.

До насилието се стигна, след като рохинги атакуваха полицейски и гранични постове. Според полицията нападателите са поставили и много взривни устройства в района на град Маунгдау в щата Рахин в западната част на страната. В града е въведен комендантски час, днес улиците му са пусти, а магазините са затворени.

В щата Рахин, обхванат от насилието, от месеци има силно напрежение между мюсюлмани и будисти. Там живеят десетки хиляди рохинги, които са обект на дискриминация в Мианмар – нямат достъп до училища, до болници и до трудовия пазар.

Миналата година също имаше напрежение между двете религиозни групи, като хиляди мюсюлмани избягаха в Бангладеш и разказаха за жестокости, извършвани от правителствената армия – кланета, групови изнасилвания, мъчения.

Вчера правителството на Мианмар отбеляза, че новите атаки съвпадат с публикуването на 24 август на окончателен доклад на международна комисия, ръководена от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за ситуацията в щата Рахин. В доклада комисията призова Мианмар да даде повече права на рохингите, по-специално повече свобода на движение, защото в противен случай има риск те да се радикализират.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?