Близо половината българи не виждат ползи от ЕС

Близо половината българи не виждат ползи от ЕС

Броят на българите, които не виждат за себе си никакви ползи от приемането на страната в Европейския съюз, е 44,3 процента от цялото население, показа представително изследване на НЦИОМ сред 1000 души от 86 населени места, оповестено в сряда.

Предимства за себе си при пълноправното членство в ЕС не виждат най-вече хората над 50 години, ниско образованите и най-бедните слоеве на населението. Близо 16 процента от българите не разбират точно какво ще им поднесе 1 януари 2007 година.

Около 15 на сто от хората не виждат как в дългосрочен план нещо в техния живот ще се промени. В съотношение 44:29 процента се разпределят очакващите подобрение в живота си в сравнение с онези, които смятат, че животът им да се влоши.

Ирационално одобрение, рационални страхове

Въпреки, че голяма част от хората не виждат ползи за себе си от влизането в съюза, две седмици преди членство 72 % от българите заявяват, че одобряват

членството на България в ЕС. От НЦИОМ акцентират, че това е една от най-високите степени на одобрение, регистрирани досега в изследванията. Едва 11 на сто по-скоро не одобряват присъединяването към еврообщността, а само 4 процента са категорично против.

Данните на НЦИОМ сочат, че страховете на българите от ЕС са повече и по-конкретни от надеждите. Негативните очаквания на 30% от хората са свързани с повишаването на цените на стоките и услугите.

Около 16 процента очакват от това да произтече и всеобщо обедняване. Това са опасенията на хората между 40 и 60 години.

Българите се страхуват и от загуба на национална идентичност, което се подсилва от усещането за неравнопоставеност на страните-членки на ЕС както на институционално ниво, така и по отношение на жизнения стандарт.

Всеки четвърти спокоен за еврочленството

25 процента от българите не се страхуват от нищо, свързано с членството в ЕС. Тази позиция се споделя по-често от мъжете, от хората до 30 години и от жителите на областните градове.

Оптимисти за членството на България в ЕС са 40 на сто от хората. Техните надежди са свързани с очаквания за свободно пътуване в цяла Европа, с възможности за легален престой, работа и обучение в чужбина, с повишаване на жизнения стандарт и с прилагането на ясни правила в България.

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?