Близо половината европейци са с наднормено тегло

Близо половината европейци са с наднормено тегло

През 2014 година общо 57% от мъжете и 44% от жените са били с наднормено тегло, показват данните от изследването "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет" на Евростат, представено от НСИ и цитирано от “Дневник“. Пропорциите между държавите членки варират от 52% затлъстели мъже в Холандия и Франция до 66% в Хърватия,

При жените най-малко с наднормено тегло има в Италия (35%) до Малта в другия край на графиката с 54%.

В ЕС през 2014 г. 36% от мъжете са отделили 150 или повече минути седмично за спортни и физически дейности, които не са свързани с работа, в сравнение с 26% от жените. Най-малко се движат мъжете в Румъния (14%), а най-много във Финландия (55%). При жените на последно място са отново румънките с 4%, а най-активни са датчанките (57%).

Съществуват големи различия между жените и мъжете, а също и между държавите членки, при консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци. Логично по-голям дял от мъжете пият всяка седмица - 38% от мъжете на 18 и повече години в сравнение с 23% от жените на същата възраст. Най-много пият във Великобритания (52%), а най-малко в Латвия (21%).

По-голям дял от мъжете в сравнение с жените в ЕС са пушачи - 24% от мъжете на възраст над 18 години са ежедневни пушачи в сравнение с 16% от жените на същата възраст.

Жените четат повече, мъжете са по-активни на спортни събития, показва още проучването. Жените използват интернет повече за участие в социалните мрежи, а мъжете - за четене на новини.

Грижата за децата е приоритет на жените. Във всички държави членки много по-голям е делът на жените отколкото на мъжете, които полагат грижи за децата, готвят и извършват домакинска работа. През 2016 г. в ЕС 92% от жените на възраст между 25 и 49 години (с деца под 18 години) се грижат за децата си ежедневно в сравнение с 68% от мъжете. Сред държавите членки най-големи различия между жените и мъжете са наблюдавани в Гърция - 95% от жените и 53% от мъжете, и Малта - съответно 93% и 56%, докато най-малките разлики са установени в Швеция - 96% от жените и 90% от мъжете, и Словения - съответно 88% и 82%.

За домакинската работа и готвенето разликите са още по-големи. В ЕС през 2016 г. 79% от жените са готвели и/или са извършвали домакинска работа ежедневно в сравнение с 34% от мъжете. Най-голяма е разликата между жените и мъжете в Гърция - 85% от жените и 16% от мъжете, и Италия - съответно 81% и 20%, а най-малка е в Швеция - 74% от жените и 56% от мъжете, и Латвия - съответно 82% и 57%.

Още от Общество

Защо бившият шеф на КПКОНПИ става консул?