Блогър разкрива #Кой с кого - истинският списък с цесии в КТБ

Най-голямата цесия, сключвана в КТБ, е от спасената от фалит с държавна помощ и основна кредитираща Делян Пеевски в момента институция – Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това пише в четвъртък финансовият блогър Мирослав Иванов в публикацията си "#Кой с кого. Истинският списък с цесии в КТБ. Част I".

Фондът за гарантиране на влоговете разпространи в сряда списък на подредени по азбучен ред вложител, който не съдържа никаква информация извън вече добре известната.

"Въпросът защо синдиците на КТБ скриха кои са страните по цесиите и обявиха само имената на депозантите си стои открит. А отговорът е прост – защото и този списък е част от кампанията всички действия на държавата в КТБ да бъдат прикрити и да се демонстрира квази публичност", коментира журналистът.

Той публикува първата част от поредица, в която обещава да представи "истинския списък на цесиите в КТБ. #Кой с кого сключи, колко, как и какво открадна от масата на несъстоятелност в банката."

Той започва с най-голямата цесия – тази на ПИБ.

"ПИБ придобива вземането на "Еър пропърти девелопмънт“ на стойност 97.5 млн. лв. Самото придобиване е изключително спорно юридически, но това е тема на друга публикация.
Веднъж сдобила се с вземането, ПИБ моментално покрива кредитите в КТБ на всички свързани с Пеевски компании. Покрай него намазва и друг ДПС депутат, член на "комисията КТБ“ и громител на "пирамидата КТБ“ Йордан Цонев. "Сиболе сървисис инкорпорейтид“ (собственик на "Техноекспортстрой“), "Табак маркет“ (собственикът на Lafka), "Дрослиан България“ (собственик на завода за цигарени опаковки и гилзи "Юри Гагарин, в който Пеевски наскоро обяви собственост), "Промишлено строителство холдинг“, "Вили Вист“ (собственост на панамска офшорка, но считана за реална собственост на Йордан Цонев) и военният завод "Аркус“ са големите печеливши затворили кредитите си в КТБ с помощ от ПИБ", пише финансовият анализатор.

Как и дали изплащат новото си задължение към спасената с държавна помощ ПИБ е въпрос с повишена трудност, допълва той.

По-нататък се посочва, че "Промишлено строителство холдинг“(ПСХ), което до преди падането на КТБ е част от империята на Пеевски, а сега очевидно гравитира повече в орбитата на Кирил Домусчиев, продължава с поредица цесии. В преобладаващата част, сделките са с ДЗЗД, изпълняващи инфраструктурни обществени поръчки. Има и цесия с бившата съпруга на Домусчиев. Така ПСХ също успява да затвори кредитните си задължения към КТБ. Кредиторите на банката пък остават с няколко източника на постъпления към баката по-малко."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес