Блогърите ли свалиха германския президент?

Блогърите ли свалиха германския президент?

Шокиращата оставка на германския президент Хорст Кьолер тази седмица дойде след негативните реакции в основните медии по повод изказванията му за задгранични операции на германските въоръжени сили, които те можеха да пропуснат, ако не бяха блогърите, пише в свой коментар АФП.

Кьолер, чийто пост е главно церемониален, но говори като морален арбитър, се връщаше след посещение при германските военнослужещи в Афганистан, когато даде едно очевидно безвредно интервю за германска радиостанция.

В интервюто, излъчено на 22 май, Кьолер подметна, че военни операции като тази в Афганистан са отчасти търговски мотивирани и е необходимо да се защитят икономическите интереси на Германия.

"Държава с нашите мащаби .... , зависима от експорта, трябва да съзнава, че в екстремни случаи е необходим и военен ангажимент, за да се защитят нашите интереси. Например да се осигури свободата на търговските пътища″, заяви Кьолер пред радио Deutschlandfunk.

Вестници и списания подлудиха държавния глава, шеф на Международния валутен фонд в периода 2000-2004 година, обвинен от коментатори в защита на дипломация, която използва заплахи или военни сили.

Ужилен от критиката и казвайки, че не е бил разбран, популярният Кьолер за обща изненада подаде ставка като президент на Германия.

Интервюто му обаче първоначално бе игнорирано от основните медии и щеше да бъде забравено, ако няколко блогъри с орлов поглед не обърнаха сериозно внимание на казаното от 67-годишния Кьолер.

Блогърите, включително 20 годишният студент Йонас Шойбле, който пише в beim-wort-genommen.de и Стефан Граунке - www.unpolitik.de, не си и помислиха дори за момент, че са в началото на нещо голямо, а и все още не са.

"Отказах да давам интервюта, защото не се виждам като лидер на движение, а просто като част от една мрежа", каза Граунке в блога си.

"Не съборих аз Хорст Кьолер... нито пък всичките блогъри в Германия. Влиянието на блогосферата е прекалено малко, за да направи нещо такова", каза Шойбле.

"Блогър с 1000 читатели на месец да свали един президент?Това звучи добре, но кой го вярва на сериозно?".

Може би обаче те са твърде скромни.

"Йонас ни обърна внимание на притиворечивите коментари на Кьолер, пишейки в свой блог и пускайки съобщения в twitter и сигнализира редакционния екип. Благодаря ти", каза Кирстен Хааке, журналист в престижния сайт Die Zeit weekly.

Ян Хинрик Шмид, медиен експерт в Хамбургския университет смята, че не Интернет е свалил президента. "Но това, което е интересно е обменът между блогове и утвърдени медии, които показват, че един забравен въпрос може да се върне, и че грешките на журналистите могат да бъдат отстранени, каза Шмид пред Франс прес

"Блогосферара стана част от общественото мнение."

Значението на блоговете нараства, не не защото те искат да предизвикват медиите, а защото класическата журналистика е все по-малко способна да изпълнява мисията си сама, каза Граунке.

"Просто с повече очи, виждаме по-добре", заключава той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят