Германският президент подаде оставка заради "непремерени изказвания″

Германският президент подаде оставка заради "непремерени изказвания″

Президентът на ФРГ Хорст Кьолер обяви в понеделник в специално емоционално изказване, че се оттегля от поста си заради негативните реакции, които предизвикаха изказванията му за афганистанската мисия на бундесвера и другите задгранични операции на германските въоръжени сили, предадоха информационните агенции.

В резиденцията си в присъствието на своята съпруга Кьолер заяви пред журналисти, че отправените към него обвинения не отговарят на уважението, което би трябвало да се проявява към най-висшия пост в държавата. По време на изявлението гласът му трепереше от вълнение, а очите му бяха пълни със сълзи: "Съжалявам, че коментарите ми могат да предизвикат недоразумения по важен и труден за страната ни въпрос. За мен беше чест да бъда президент на Германия", каза Кьолер.

Мнозина оцениха коментарите на Кьолер в Афганистан като искане за връщане към ″дипломацията на канонерките″, когато външната политика се опира на демонстрацията на военна мощ.

В интервю за радио Deutschlandfunk при посещението си в Афганистан преди десет дни Кьолер заяви буквално следното: ″Според мен страна с мащаби като нашата, ориентирана към експортната търговия и зависима от експорта на своите стоки, трябва да съзнава, че в екстрени случаи е необходима намеса, за да се защитят нашите интереси. Например да се осигури свободата на търговските пътища или да се ликвидира нестабилността в редица региони, която може да се отрази негативно на търговията, работните места и доходите″.

Мнозина във ФРГ оцениха изказването на Кьолер като завоалирано искане за провеждане извън пределите на страната на въоръжени операции с цел защита на германските икономически интереси.

Берлинският специалист по конституционно право Улрих Пройс оцени изказването на Кьолер като ″империалистическа закана″, а един от лидерите на Зелените Юрген Тритин поиска от президента веднага да си вземе думите назад, заявявайки, че изказаните от него идеи противоречат на германската конституция.

Хорст Кьолер, който е член на управляващата партия Христян-демократически съюз, стана президент на Германия през 2004 г.. През 2009 г. бе преизбран за втори мандат. Преди да стане президент на ФРГ, Кьолер бе директор на Международния валутен фонд (МВФ) между 2000 и 2004 г.

Останката на Кьолер е първият случай в следвоенната история на Германия, в който президент подава оставка. Президентските функции до избора на нов държавен глава ще поеме председателят на горната камара
на германския парламент Йенс Бьорнзен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа